Srbi slave Rusa: Ovo je čovek koji je zbog Srbije udario šamar Zapadu!

Advertisement

Glasanje

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin, koji je uložio veto na nacrt britanske rezolucije o Srebrenici, izjavio je danas da bi rezolucija samo dovela do povećanja tenzija na Balkanu.

On je rekao da bi usvajanje rezolucije, pošto nema konsenzusa o njenom sadržaju, bilo kontraproduktivno i da bi vodilo ka povećanju tenzija u regionu.

Foto: AP/Tanjug

Ruski ambasador je dodao da se Rusija nadala da će komemoracija u Srebrenici biti iskorišćena za pogled u budućnost, što je Rusija i prenela Misiji Velike Britanije, zemlje koja je radila na nacrtu rezolucije.

[adsenseyu1]

Međutim, konstatovao je da je Velika Britanija krenula drugim pravcem, koji nije bio konstruktivan i čiji rezultat bi bio pripisati krivicu samo jednom narodu.

Takav pristup, prema njegovim rečima, izazvao bi samo velike podele.

Foto: AP/Tanjug

Rusija je želela izbalansiran dokument, ali je izjava Moskve ignorisana, primetio je i dodao da je važno što će u Srebrenici, na obeležavanju godišnjice zločina, učestvovati predstavnici Srbije te da ne bi bilo dobro da se rezolucijom utiče negativno na napore u cilju mira i stabilnosti.

Čurkin je naveo i da je nacrt rezolucije bolno dočekan u BiH, ali i šire u regionu, te da je time nesreća politizovana, zbog čega smatra da Savet bezbednosti treba da se bavi aktuelnim situacijama, a ne istorijskim događajima.

[adsenseyu1]

Ambasador Rusije podsetio je da se njegova zemlja uvek zalagala za istragu svih zločina u BiH, naglasivši da se ne može zaključiti ko je najviše patio tokom konflikta.

Foto: AP/Tanjug

Navodeći da se na osnovu podataka da je više stotina hiljada Srba moralo da napusti svoje domove, Čurkin je rekao da se može zaključiti da su Srbi jednako patili, ako čak ne i više od drugih.

Zbog toga, kazao je on, treba iskoristiti godišnjicu Dejtonskog sporazuma za napredak Balkana ka miru.

Na početku izjašnjavanja predstavnika zemalja članica SB UN ambasador Čurkin zatražio je da se žrtvama u BiH oda pošta minutom ćutanja.

(tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Srbi slave Rusa: Ovo je čovek koji je zbog Srbije udario šamar Zapadu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.