Stanovnici ruske regije Jakutsk plaše se da priđu KRATERU Batagajka jer veruju da je reč o prolazu u PODZEMNI SVET

Advertisement

Jakutsk

foto: YouTube Screenshot

Mnogi stanovnici ruske regije Jakutsk plaše se da priđu krateru Batagajka jer veruju da je reč o prolazu u podzemni svet.

Mitovi ovog dela planete govore o postojanju tri sveta – gornjeg, srednjeg i podzemnog, a lokalci veruju da je Batagajka prolaz do jednog od njih.

[adsenseyu1]

U to ih uveravaju i zastrašujući zvukovi, iako oni najverovatnije potiču od odrona tla u krater, koji zajedno sa kanjonom koji “izlazi” iz njega meri kilometar dužine i 100 metara dubine.

Batagajka je počela da se formira u šezdesetim godinama prošlog veka, kada je čovek posekao veliki deo šume na tom području. Zemlja je posle toga počela da “tone” i to se nastavilo sve do danas, uz uticaj klimatskih promena.

Velika poplava iz 2008. ubrzala je potonuće tla, a rezultat toga je “prirodna laboratorija” u kojoj naučnici mogu da proučavaju slojeve tla.

Nedavno je pokrenuta naučna ekspedicija čiji je cilj otkrivanje starosti ove oblasti, a profesor Džulijan Marton sa Univerziteta u Saseksu smatra da su slojevi tla koji su utonuli stari barem 200.000 godina.

[adsenseyu1]

On se nada da će na osnovu uzoraka sličnih struktura na Grenlandu, Kini i Antarktiku uspeti da rekonstruiše istoriju Zemlje.

“Batagajka je zaokupila moju maštu. Njena veličina je neverovatna. Tlo je savršeno izloženo i svi slojevi su vidljivi”, kaže Marton.

Sledeći korak u proučavanju Batagajke je analiza permafrosta, uzoraka prastarog leda koji se može naći u njenoj utrobi.

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevnik.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Stanovnici ruske regije Jakutsk plaše se da priđu KRATERU Batagajka jer veruju da je reč o prolazu u PODZEMNI SVET"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.