SUROVO: Znate li zašto se Kinezi koji su kolima udarili pešake vraćaju da ih DOKRAJČE?!

Advertisement

Ilustracija

U aprilu ove godine, jedna žena je svojim automobilom udarila dvogodišnju devojčicu i prešla joj kolima preko glave.

Dok je njena baka vikala da zaustavi auto, žena je krenula u rikverc i ponovo udarila devojčicu, a potom krenula napred i dokrajčila je iz trećeg puta.

Tada je izašla iz kola i ponudila porodici deteta da ne kažu da je ona vozila auto, već njen muž i da će im dati mnogo novca kao odštetu. Iako zvuči kao urbana legenda, ovo se zaista desilo, ali je porodica devojčice rešila da se sudi i ne prihvati ponudu. Ipak, žena koja je vozila je rekla kako je sve bila velika nesreća, sudija je to uvažio i dobila je samo dve do četiri godine zatvora.

Ipak, u Kini ovo postaje sve češći slučaj da vozači, kada udare pešaka, namerno vraćaju automobil da ga dokrajče. U urbanom kineskom jeziku postoji i poslovica „Bolje je udariti da bi ubio, nego udariti da bi povredio“. Naime, vozači obično tvrde kako je u pitanju nesrećan slučaj, a ne namerno ubistvo, a za to dobijaju do tri godine zatvora za „nemar“.

[adsenseyu1]

Ono što se krije iza ovog fenomena je činjenica da po zakonu, ako neko povredi drugu osobu, mora ceo život da joj plaća izdržavanje. A, ako je ubijete, onda plaćate jednom i potom ste završili sa tom pričom. U Kini za ubistvo osobe u saobraćaju plaća se između 30.000 i 50.000 dolara kazne, dok doživotno izdržavanje može da košta milione.

Jedan invalid je dobio 400.000 dolara za period od 23 godine, koliko je prošlo od saobraćajne nesreće. Takođe, ni svedoci ni sigurnosne kamere ne moraju da budu garant da će ubicu stići kazna. Jedan muškarac koji je pet puta pregazio baku na ulici, dobio je kaznu od 70.000 dolara, iako je sve bilo vidljivo na snimku sa sigurnosne kamere.

Mnogi se vraćaju da ponovo udare osobu koja često nije ni teško povređena

Iako telefonima lako može da se snima, mnogi su spremni da plate velike sume novca svedocima da ćute i ne pokazuju svoje snimke. Ipak, možda najstrašnija činjenica je da se mnogi vraćaju da pregaze udarenu osobu, iako ona tom prilikom uopšte nije bila ozbiljno povređena.

Naravno, ne uspevaju svi da izbegnu kaznu. Muškarac, pod imeno Jao Đin, udario je ženu na biciklu 2010. godine, a čak je izašao iz kola i ubo je nožem da bi bio siguran da je mrtva. Ipak, on je za ovo delo dobio smrtnu kaznu. Takođe, jedan muškarac je 2014. godine dobio 15 godina zatvora zato što je udario starijeg čoveka više puta svojim kamionetom.

Kinesko pravosuđe je istaklo da ovakvi slučajevi vraćanja automobila da bi se žrtva dokrajčila moraju da se tretiraju kao ubistva.

Ipak, neretko je teško dokazati da je ubistvo bilo namerno.

(blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "SUROVO: Znate li zašto se Kinezi koji su kolima udarili pešake vraćaju da ih DOKRAJČE?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.