Svet u čudu: Misteriozni Kinez POKLONIO Americi 18 milijardi dolara

Advertisement

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Jedan Kinez uplatio je svoje 18 milijardi američkih dolara vredne akcije američkom dobrotvornom fondu.

Ko je taj čovek i zašto je ovo uradio niko ne zna.

U Kini postoji uticajni konglomerat „HNA grup„, koji je u 500 najvećih svetskih kompanija u avio-industriji, logističkim kampanjama, bankarstvu, hotelijerstvu i drugim privrednim granama. Prošle godine je bilo najveći strani investitor u američku ekonomiju.

[adsenseyu5]

Ko poseduje „HNA grup“ nije sasvim jasno. Na papiru su osnivači kompanije i nekoliko menadžera, a 23 odsto je u vlasništvu jednog kineskog dobrotvornog fonda.

ISLAND daje 5.000 dolara svakom muškarcu, ali pod jednim uslovom…

Krajem jula je objavljeno da će 29 odsto fonda biti predato u još jedan dobrotvorni fond, registrovan u Americi. Ovu imovinu predaje SAD Guan Đuen, njihov nominalni vlasnik. O Guanu se ništa ne zna, osim da ima više od 30 godina, ali manje od 40. Kako je on postao vlasnik tako velikog bogatstva (29 odsto fonda se procenjuje na 18 milijardi dolara) nepoznato je.

foto: Reuters

Istina, izvršni direktor HNA Adam Tan u intervjuu za Fajnenšel tajms izjavio je da Guan nikad nije posedovao toliki novac. Po njegovim rečima, Guan je bio samo nominalni vlasnik akcija.

[adsenseyu5]

Bilo kako bilo, ali u SAD se pojavio novi fond sa imovinom koja može da se uporedi s onima koje su u dobrotvorne svrhe predali Bil Gejts i Voren Bafet. Kako piše Njujork tajms, 18 milijardi dolara je cifra koju su skoro sve američke korporacije zajedno dale u ove svrhe u 2016. godini.

Zašto su „HNA grup“ i njeni vlasnici odlučili da daju tako ogromnu sumu u dobrotvorne svrhe nije poznato. Pretpostavlja se da je reč o smanjenju poreza.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Svet u čudu: Misteriozni Kinez POKLONIO Americi 18 milijardi dolara"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.