U ovoj zemlji litar BENZINA košta samo 30 DINARA!

Advertisement

Ilustracija

foto: publicdomainpictures.net

Cena nafte na svetskim berzama u stalnom je rastu od početka aprila, tako da srpski vozači treba da se pripreme za poskupljenje goriva na domaćim pumpama.

Naša zemlja je u velikoj meri energetski zavisna i skoro 85 odsto svih utrošenih naftnih derivata dolazi iz uvoza.

Sipaj i ne pitaj, rečenica koju bi možda mogao da kaže pumpadžija u Saudijskoj Arabiji gde je cena litra benzina 25 centi, ili nešto manje od 30 dinara.

U Srbiji, danas, za litar benzina ili dizela, plaća se u proseku oko 130 dinara. Sa skokom cene nafte na svetskom tržistu, gde je barel dostigao 45 dolara, i kod nas bi mogla da se očekuju dalja poskupljenja.

Tomislav Mićović, iz Udruženja naftaša, ipak kaže da procenat maloprodajnih cene neće pratiti svetski rast.

[adsenseyu1]

– Nikada to nije jedan prema jedan, pre svega zbog toga što u ceni goriva imamo jako veliki udeo državnog zahvatanja koji ni na koji način ne zavisi od cene sirove nafte – kaže Mićović.

– Tržišna konkurencija ne dozvoljava nikome ni kada se cene kreću na dole da zadrže eventualno visoke cene, jer u tom slučaju sigurno će pad prometa zabeležiti – dodaje on.

Trenutno država akcizama i drugim nametima uzima više od 75 dinara po svakom prodatom litru. Građani očekuju dalja poskupljenja.

– Ovde ne da je skupo, ovde deru, ovo je divljanje totalno, al nema veze – kaže jedan od građana.

Drugi pak uvek toče za dve hiljade, pa kažu da koliko god da skoči njima “nikada ne poskupi”.

– Kako nije skup, u odnosu na susedne države skup je. Bosna, Crna Gora – sto dinara, ovde kod nas koliko je 140 dinara – priča jedan građanin.

[adsenseyu1]

Dok svi samo prate kako cena nafte na svetskom tržištu utiče na cenu goriva, iz Nacionalnog udruženja potrošača postavljaju pitanje kako to da niko od drugih grana, kao sto su na primer transportna preduzeća nije snizio cene dok je cena goriva padala.

– Treba postaviti pitanje da li postoji monopol, zloupotreba monopola ili čak kartelsko udruživanje – ističe Goran Papović iz Udruženja za zaštitu potrošača.

– Očito da mi nismo kao potrošači nikakav benefit osetili kad dolazi pojeftinjenje, a uvek doživimo kontra udar kad se najavi bilo kakvo poskupljenje tog derivate – dodaje on.

Cene benzina su, u odnosu na Srbiju, za oko desetak odsto niže u Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, dok je dizel u Srbiji skuplji za skoro dvadeset odsto u odnosu na pomenute države.

(B92)

Budite prvi sa komentarom na članku "U ovoj zemlji litar BENZINA košta samo 30 DINARA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.