„Ubica nosača“: Kina se priprema za predstavljanje jednog od svojih najtajnijih oružja! – VIDEO

Advertisement

Ilustracija

Kina se priprema za predstavljanje jednog od svojih najtajnijih oružja.

Oružje toliko misteriozno da nije bilo otkriveno godinama, a javnosti će se po prvi puta predstaviti na velikoj vojnoj paradi, saopštili su stručnjaci iz kineskog ministarstva obrane.

Dongfeng (Istočni vetar) 21D, projektil poznatiji pod nazivom „ubica nosača“ koji preti da poremeti odnos snaga na zapadnom Pacifiku, biće u samom centru pažnje na vojnoj paradi kojom će se proslaviti 70 godina od kraja Drugog svetskog rata.

„Istočni vetar“ nakon lansiranja odlazi u orbitu, nakon čega ponovo ulazi u atmosferu i velikom brzinom se obrušava na palubu broda. Po ceni jednog nosača aviona Kina može da napraviti čak 1.200 takvih projektila, što znači da bi vrlo lako nadvladala protivnike i postali glavna pomorska sila. 

Kinesko ministarstvo obrane je ceo projekat držao u potpunoj tajnosti, a za njega se saznalo 2011. godine kada su potvrdili da rade na njegovom razvoju.

Zapadni vojni stručnjaci procenjuju da je domet projektila između 900 i 1.500 kilometara, kao i da može da dostigne brzinu deset puta bržu od brzine zvuka, što bi ga učinilo neuhvatljivim za presretanje.

Kinezi pokazuju zube

Pojedini analitičari smatraju da DF-21D preti da nosače aviona, na kojima se zasniva trenutna američka pomorska politika, pošalje u istoriju.

– Ovaj projektil u potpunosti smanjuje američku sposobnost raspoređivanja vojne moći bilo gde blizu kineske obale. Uz to, znatno povećava rizike i troškove takve akcije – izjavio je Ešli Tovnšed, naučnik sa univerziteta u Sidneju.

[adsenseyu1]

Sjedinjene Američke Države i Kina se sve češće sukobljavaju oko toga ko će uspostaviti kontrolu nad Južnim kineskim more. Ovaj projektil bi mogao da bude veoma jak argument kineskog predsednika Ksi Jinpinga  koji će kasnije ovog meseca boraviti u Vašingtonu.

– Jasno možemo da vidimo kako se desetogodišnje ulaganje u vojsku polako isplaćuje Kinezima – kaže Ričard Fišer, stručnjak za projektile u Centru za međunarodnu strategiju u Americi.

Da li će se „Istočni vetar“ pojaviti na paradi?

Kineske vlasti za sada nisu zvanično potvrdile da će „Istočni vetar“ biti na paradi u četvrtak. Ipak, brojni analitičari smatraju da je to vrlo moguće jer je nadavno prikazan u javnosti.

U prošlomesečnoj probi za paradu DF-21D je po prvi put viđen u javnosti i to bez skrivanja broja modela.

U intervjuu za kineski „Global Times“ pukovnica kineske narodno-oslobodilačke vojske, Šao Jongling, je izjavila da je „jako čudno da se ovako nešto pojavilo u javnosti“.

[adsenseyu1]

– Kineska vlada je vrlo oprezna i diskretna kada se radi o ovakvim stvarima – objasnila je Šao.

Kinesko je ministarstvo obrane odbilo je pismeni zahtev da potvrdi da li će se projektil pojaviti na paradi, piše „Financial times“, a prenosi Jutarnji.

(blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "„Ubica nosača“: Kina se priprema za predstavljanje jednog od svojih najtajnijih oružja! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.