UDAR NA DŽEP: Ruska avijacija pronašla novu metu! – VIDEO

Advertisement

Ilustracija

Smeo i drzak šverc nafte Islamske države u Tursku trebalo bi da postane glavna meta u nameri da se osakate terorističke grupe, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin uz podršku francuskog kolege Fransoa Olanda.

Obojica državnika slažu se da izvor finansiranja terorizma mora biti prvi na spisku ciljeva.

– Krijumčarenje nafte iz Islamske države u Tursku mora biti zaustavljeno. Vozila natovarena naftom postrojila su se u lanac i neopaženo prolaze – rekao je Putin nakon sastanka sa Olandom u Moskvi.

[adsenseyu1]

Ruski lider podsetio je da je obim ovog problema razmatran i na Samitu G20 u Antaliji ranije ovog meseca, kada je Putin kao dokaze priložio i snimke koji su načinili ruski izviđački piloti.

Napad na kamione koji ilegalno prevoze naftu

Kako je rekao, “živi naftovod” proteže se od Islamske države i teritorije pod kontrolom pobunjenika do Turske.

Putin: Teško je poverovati da Turci nisu upućeni

– Danju i noću odlaze u Tursku. Kamioni uvek tamo idu napunjeni, a vraćaju se prazni. Govorimo o komercijalnom snabdevanju naftom iz okupirane sirijske teritorije koju su zauzeli teroristi. Nafta dolazi upravo iz tih oblasti. I, možemo da vidimo iz vazduha kuda idu ti kamioni – dodaje Putin.

Ruski predsednik je naglasio da se može pretpostaviti da “tursko vrhovno rukovodstvo možda ne zna ništa o ovoj ilegalnoj trgovini nafte”.

– Teško je poverovati u to, ali je teoretski moguće. Međutim, to svakako ne opravdava Ankaru da ne zaustavi krijumčarenje nafte. Ako politički vrh ne zna ništa o tome, neka sazna. Mogu da priznam da možda postoje neki oblici korupcije, tajnog poslovanja i to bi trebalo srediti – naglasio je Putin.

Trgovina naftom koja dolazi od islamista direktno je kršenje međunarodnog prava, naglasio je Putin, rekavši da prihodi od “crnog zlata” koštaju nevine ljude života.

– U tom smislu postoji posebna rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o zabrani direktne kupovine nafte od terorista, jer se u tim buradima ne krije samo nafta već i krv naših građana. Teroristi će od novca pridobijenog u trgovini kupiti oružje i municiju i sprovoditi krvave akije – dodaje.

[adsenseyu1]

Erdogan: To su klevete!

Međutim, tursko rukovodstvo kao da ne žuri da istraži da li bilo koja od islamističkih krijumčarskih ruta završava u Turskoj, a predsedik Redžep Tajip Erdogan lično je odbacio sve sumnje da bi sirijska nafta ilegalno mogla da završi u njegovoj zemlji rekavši da su u pitanju čiste “klevete”.

– Oni koji tvrde da kupujemo naftu od ISIS-a u obavezi su da to i dokažu. Ukoliko to ne uradite, onda ste klevetnik i sram vas bilo. ISIS naftu prodaje Asadu. Asadu. Razgovarajte o tome sa Asadom kojeg podržavate – rekao je Erdogan, a preneo AFP.

Putin je u međuvremenu podsetio i da su džihadisti Islamske države preuzeli odgovornost za brojne smrtonosne akcije širom sveta uključujući obaranje ruskog putničkog aviona iznad Sinaja i seriju terorističkih napada na Pariz.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa Putinom, francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da bi se fokus borbe protiv terorizma morao usmeriti na uništenje trgovine naftom Islamske države.

– Neophodno je udariti na njihove centre obuke. Na centre gde se podučava njihova teroristička armija. Međutim, glavna stvar je udariti na izvore finansiranja koji ih i održavaju u životu – rekao je Oland.

Najefikasniji način, naglasio je Oland, jeste “udariti na kamione koji transportuju naftu na crno tržište i džihadistima obezbeđuju nekontrolisane svote novca”.

Karte na sto

U međuvremenu, rusko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od zvanične Ankare da na uvid pruži odgovarajuće izveštaje o svojoj umešanosti u šverc nafte.

– Imamo veliki broj pitanja za tursku stranu… U vezi sa informacijama koje se mogu pronaći u medijima i na društvenim mrežama o njihovom odnosu sa teroristima u naftnom biznisu i svakoj vrsti pomoći grupama koje sprovode takve aktivnosti – rekla je Marija Zaharova, portparolka rukog Ministarstva spoljnih poslova.

Ruske vazdušne snage u međuvremenu nastavljaju sa udarima na terorističke mete u Siriji fokusirajući se na ilegalnu trgovinu naftom. Između 23. i 26. novembra ruski avioni izveli su 134 leta na 449 meta.

– Ruska avijacija nastavlja da udara ne objekte pod kontrolom ISIS-a – rekao je Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

U poslednjih nekoliko dana, ruski avioni uništili su kamione koji su prevozili naftu, rafinerije i skladišta nafte u provincijama Deir ez Zor i Raki.

(rt.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "UDAR NA DŽEP: Ruska avijacija pronašla novu metu! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.