VELIKA OPASNOST: Ako ERDOGAN odustane od sporazuma sa EU, 3 MILIONA izbeglica kreću iz TURSKE u Evropu!

Advertisement

Ilustracija

foto: centridamasco.eu

Ukoliko Turska usled sukoba s Nemačkom zbog Jermena odustane od sporazuma s EU, pustiće sve izbeglice sa svoje teritorije, što će biti veliki problem za našu zemlju.

Tri miliona migranata, koliko ih se trenutno nalazi u Turskoj, uskoro bi moglo da stigne u Srbiju!

Zbog žestokog sukoba između Turske i Nemačke oko toga da li su Turci pre 100 godina izvršili genocid nad Jermenima vrlo lako može desiti da Turska odustane od sporazuma sa EU o migrantima što bi dovelo do nesagledivih posledica.

[adsenseyu1]

– Ukoliko Turska reši da propusti oko tri miliona izbeglica iz Sirije, to bi značilo strašnu opasnost po čitavu Evropu. Takva islamistička najezda bila bi ravna onoj iz 14. i 15. veka i ne bi imali drugog izbora osim da teritoriju, u saradnji sa ostatkom Evrope, branimo svim raspoloživim sredstvima – kaže politički analitičar Dragomir Anđelković, ali se nada da do tog najgoreg scenarija neće doći:

– Turska na ime migrantske krize finansijski muze Evropu. Silne pare su uzeli, a planiraju i da nastave. S obzirom na to da se, nakon što im je Rusija uvela sankcije, nalaze u ozbiljnoj finansijskoj dubiozi, ne verujem da će potezati za tako drastičnim merama.

Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu za bezbednost, kaže da je teško predvideti reakciju turskog predsednika Erdogana:

– Ne verujem da u ovom trenutku to i sam Erdogan zna. Iako je Erdogan oštro reagovao, sumnjam da je spreman da puca sebi u glavu i napravi potpuni raskid s Evropom. Ipak, ukoliko se to desi – neka nam je sam bog u pomoći!

Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, upozorava na nespremnost Srbije da primi toliko izbeglica.

[adsenseyu1]

– Niko nije spreman, pa ni mi. Pogotovo ako druge zemlje podignu zidove. Ako do toga ipak dođe, sledi nam težak period. Međutim, to neće ići tako iznenadno. Ne verujem da će Turci posegnuti za tim merama odmah, a neće ni Bugarska ni Grčka sedeti skrštenih ruku.

Branko Radun
VAŠINGTON SE PITA

I politički analitičar Branko Radun ističe da je teško predvideti kako će se nemačko-turska kriza odvijati, ali kaže da velikim delom to zavisi i od stava SAD prema poništavanju sporazuma:- Suština turske geopolitike je da radi u skladu s interesima Vašingtona, pa će tako i stav SAD biti presudan u ovom slučaju.

Turski premijer
NEĆEMO ĆUTATI

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je da su Turska i Nemačka „dva veoma važna saveznika“ i da odluka nemačkog parlamenta neće uništiti odnose Ankare i Berlina.
– Niko ne bi trebalo da očekuje da će se odnosi odjednom u potpunosti pogoršati zbog ove ili sličnih odluka. To ipak ne znači da mi nećemo reagovati, da nećemo ništa reći – kazao je Jildirim.

Činjenice
O SPORAZUMU TURSKE I EU

Sporazum o migrantima potpisali su 18. marta u Briselu lideri EU i turski premijer Ahmet Davutoglu

Prema ovom sporazumu, svi ilegalni imigranti koji dođu u Grčku iz Turske biće vraćeni na tursku teritoriju

EU je Turskoj obećala šest milijardi evra, uvođenje bezviznog režima i pregovore o ubrzanju procesa priključenja EU

(Skandalozno.rs, Izvor: Kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "VELIKA OPASNOST: Ako ERDOGAN odustane od sporazuma sa EU, 3 MILIONA izbeglica kreću iz TURSKE u Evropu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.