Zagledani u nebo: Ovo su narodna verovanja za prizivanje kiše! – VIDEO

Advertisement

Klima se menja

Svima nam je preko glave tropskih vrućina i 40+ plus u hladu, pa nam je ostalo jedino da se nadamo da će nebo da nam pošalje kišu.

Bilo da verujete u Isusa, Alaha, Jahvea, Budu ili da ne verujete ni u šta, svi smo ovih dana zagledani u nebo i molimo se dragocenim kapljicama kiše koje će oterati vrućinu i doneti nam osveženje.

U narodu su već odavno ustanovljeni obredi za prizivanje kiše, a takav obred se nalazi i u službi Srpske pravoslavne crkve.

PLES ZA PRIZIVANJE KIŠE

Ples za prizivanje kiše ili kišni ples je obredni ples koji se izvodi u nadi prizivanja kiše, kako bi se osigurala zaštita bilja (hrane i pitke vode. Često se izvodi tokom suša i u pratnji posebnih pesama.

Postoje različite vrste kišnih plesova koji se mogu naći u brojnim delovima sveta: bilo u starom Egiptu ili kod Indijanaca. Čak i u 20. veku izvodili su se obredni plesovi za prizivanje kiše pod nazivom paparuda (Rumunija) ili Perperuna kod raznih slovenskih naroda.

[adsenseyu1]

Dajbože, Svebože

kap sile Perunove

da se vatrom

da se vodom

duša zemlji vrati,

da je ljubav napoji

srce da oživi

kamen da zapeva

drvo da prolista

zelen-travke

rosu da popiju

žedne usne

kiše da se napiju.

DODOLE

A kako se ovaj običaj izvodio? Glavni centralni lik je dodola ili prporuša i okićen je zelenilom (ponekad izgleda kao grm, a nekad ima samo venac na glavi). Njega prati nemaskirana pratnja koja peva obredne pesme dok on pleše ili skakuće. Obilaze se sela, polja i kuće.

Domaćice glavnog lik povorke, koji pleše ili skakuće, polivaju vodom, a ostale daruju sa hranom.

Likovi koji su imali ulogu dodole ili prporuše su bili najčešće mladi ljudi.

[adsenseyu1]

CRKVENI OBRED ZA PRIZIVANJE KIŠE

U toku crkvenog obreda za prizivanje kiše čita se psalam 89, a ovo je njegov deo:

”Dokle ćeš se, Gospode, jednako odvraćati, dokle će kao oganj plamteti gnev Tvoj? Opomeni se kakav je vek moj, kako si ni na šta stvorio sve sinove Adamove? Koji je čovek živeo i nije smrti video, i izbavio dušu svoju iz ruku paklenih?

Gde su pređašnje milosti Tvoje, Gospode? Kleo si se Davidu istinom svojom. Opomeni se, Gospode, prekora slugu svojih, koji nosim u nedrima svojim od svih silnih naroda. Kojim kore neprijatelji Tvoji, Gospode, kojim kore trag pomazanika Tvog.

Blagosloven Gospod uvek! Amin”.

Ostaje nam samo da se molimo, gledamo u nebo i nadamo se čarobnim kapljicama…

(telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Zagledani u nebo: Ovo su narodna verovanja za prizivanje kiše! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.