Žan Klod Junker: Ne postoje šanse da Turska u narednih 10 godina postane članica Evropske unije!

Evropska komisija

foto: Tanjug/AP

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da ne postoje šanse da Turska u narednih deset godina postane članica Evropske unije.

Pristupni pregovori Brisela i Ankare počeli su 2005. godine, a zastoj u procesu mogao bi da prekine dogovor o viznoj liberalizaciji, u zamenu za pomoć turskih vlasti u suočavanju sa izbegličkom krizom koja preti da dovede Evropu na ivicu kolapsa.

Turska nije spremna za pristupanje Evropskoj uniji. Mislim da to neće biti slučaj ni u narednih deset godina“, rekao je Junker.

Evropska komisija će održati dvodnevni sastanak na kom će se razmatrati akcioni plan EU i Turske koji bi omogućio razmenu izbeglica sa odgovarajućim dokumentima za one koji nemaju potrebne papire za dobijanje izbegličkog statusa u nekoj od zemalja Evropske unije.

“Oprezno sam optimističan… Narednih dana bi trebalo da zaključimo dogovor sa Turskom koji je pripremljen na poslednjem samitu“, zaključio je Junker.

(B92)

Budite prvi sa komentarom na članku "Žan Klod Junker: Ne postoje šanse da Turska u narednih 10 godina postane članica Evropske unije!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.