Žan Klod Junker: Ne postoje šanse da Turska u narednih 10 godina postane članica Evropske unije!

Advertisement

Evropska komisija

foto: Tanjug/AP

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da ne postoje šanse da Turska u narednih deset godina postane članica Evropske unije.

Pristupni pregovori Brisela i Ankare počeli su 2005. godine, a zastoj u procesu mogao bi da prekine dogovor o viznoj liberalizaciji, u zamenu za pomoć turskih vlasti u suočavanju sa izbegličkom krizom koja preti da dovede Evropu na ivicu kolapsa.

Turska nije spremna za pristupanje Evropskoj uniji. Mislim da to neće biti slučaj ni u narednih deset godina“, rekao je Junker.

Evropska komisija će održati dvodnevni sastanak na kom će se razmatrati akcioni plan EU i Turske koji bi omogućio razmenu izbeglica sa odgovarajućim dokumentima za one koji nemaju potrebne papire za dobijanje izbegličkog statusa u nekoj od zemalja Evropske unije.

“Oprezno sam optimističan… Narednih dana bi trebalo da zaključimo dogovor sa Turskom koji je pripremljen na poslednjem samitu“, zaključio je Junker.

(B92)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Žan Klod Junker: Ne postoje šanse da Turska u narednih 10 godina postane članica Evropske unije!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.