ZANIMLJIVA IDEJA: Da li je moguće da spaljujemo otpad na Suncu?!

Advertisement

Ilustracija

Otpad se svakim danom sve sve više nagomilava i postao je jedno od najvećih globalnih pitanja današnjice.

Iako recikliranjem pokušavamo da spasimo eko-sistem, koliko je to moguće, istina je da se većina otpada i dalje spaljuje.

A šta kad bismo taj otpad mogli da spalimo negde daleko od Zemlje, na nekoj super visokoj temperaturi, na 5-15 miliona stepena Celzijusevih? Upravo na tom tragu bilo je i pitanje jedne slušateljike Bi Bi Sijeve radio emisije ‘Future’. Ona je stručnjake upitala – da li možemo ispaliti smeće na Sunce?’

Morate priznati, pošteno pitanje, ako možemo poslati sonde na komete onda ispaljivanje smeća na najbližu nam zvezdu ne bi trebalo danam bude nikakav problem. Ili možda jeste?

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Profesor Endrju Poncen kaže kako bi ta ideja lako propala zbog odnosa težine otpada i troškova ispaljivanja rakete do Sunca.

Naime, da bi se neka raketa lansirala u orbitu s ciljem putovanja dublje u svemir, potrebno je 200 miliona dolara. Ako je nosivost rakete 7000 kilograma onda bi to značilo da svaki kilogram koji šaljemo u svemir košta oko 41.000 dolara što je ipak malo previše za uništavanje nekoliko plastičnih boca i omota.

Iako neke kompanije planiraju da naprave jeftinije rakete koji bi mogle spustiti cenu lansiranja na oko 90 miliona dolara, Sunce je i dalje udaljeno 150.000 000 kilometara od Zemlje te će nam i dalje biti potrebne ogromne količine jako skupog goriva.

Dakle, da li je teoretski moguće? Apsolutno. A da li je isplativo? Baš i ne.

(BBC, foto: pixabay)

Why don’t we shoot garbage into the sun???It sounds possible in principle, but what would it actually take? Radio 4’s…

Posted by RMG Science on субота 27. фебруар 2016.

Budite prvi sa komentarom na članku "ZANIMLJIVA IDEJA: Da li je moguće da spaljujemo otpad na Suncu?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.