Ako želite da promenite BANKU, banci koju napuštate morate da PLATITE penal od 500 evra

Advertisement

Novčanica

Želite da refinansirate stambeni kredit i da pređete u drugu banku? U redu, ali banci koju napuštate morate da platite penal od 500 evra za kredit od 50.000 evra.

Poslednjih meseci banke sve češće spuštaju kamate, a sve više građana koji imaju stambeni kredit razmišlja da zbog manje kamate pređu u drugu banku i smanje ratu i do 50 evra mesečno.

Na taj način na kreditu od 50.000 evra moguće je uštedeti i do 12.000 evra. Postupak, međutim, nije nimalo lak jer se ne razlikuje od nove kupovine stana na kredit, a ni troškovi nisu mali.

[adsenseyu1]

Klijenti obično znaju šta im je potrebno od dokumentacije i koje troškove imaju s obzirom na to da su prethodno prošli kroz istu proceduru. Poznato im je da su najveći troškovi upisa hipoteke i overe založne izjave koji su oko 300 evra, kao i osiguranje kod NKOSK koje za kredit od 50.000 evra iznosi 5.500 evra.

Znaju i da moraju da izdvoje 100 evra za procenitelja, ali malo ko računa da banci od koje se oprašta mora da plati penal. U ovom slučaju on iznosi do 500 evra, a za kredite uzete pre 5. decembra 2011. može da bude i tri puta veći – kažu u jednoj banci.

Prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, klijent ima pravo da u svakom momentu otplati kredit, delimično ili u celosti. Pre donošenja tog zakona provizije na ostatak sume kod prevremenog zatvaranje kredita bile su i do četiri odsto. U proteklih pet godina provizija je ograničena na najviše jedan odsto ako je preostali dug otplate duži od godinu dana ili suma veća od milion dinara.

[adsenseyu1]

Bankarima je najmanje u interesu da se sa otplatom kasni ili da im klijent ode u drugu banku, tako da su vrlo spremni da pomognu

Građane koji nisu u mogućnosti da redovno otplaćuju kredite banke savetuju da se odmah jave svom bankaru.

– Banke nude duži period otplate, manju ratu ili grejs period dok klijent ne stane na noge. Bankarima je najmanje u interesu da se sa otplatom kasni ili da im klijent ode u drugu banku, tako da su vrlo spremni da pomognu.

Najgore prolaze oni koji se ne jave banci – napominje jedan bankar.

(Skandalozno.rs, Izvor: Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ako želite da promenite BANKU, banci koju napuštate morate da PLATITE penal od 500 evra"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.