ALARMANTNO: Tigrasti KOMARCI se naselili uz obalu reke SAVE!

Advertisement

Ilustracija

Na području BiH, uključujući i prostor u neposrednoj blizini Hrvatske, uz reku Savu potvrđeno je širenje staništa tigrastog komarca koji je u toj zemlji prvi put otkriven krajem prošle godine.

Preduzimaju se mere kako bi se zaustavilo razmnožavanje tih insekata poznatih po širenju virusa zapadnog Nila, koji kod čoveka može prouzrokovati teška oboljenja poput meningitisa, preneli su u petak lokalni mediji u BiH.

[adsenseyu1]

Provere koje je sproveo Veterinarski institut Republike Srpske potvrdile su prisutnost tigrastog komarca na području Banjaluke, Laktaša, Bijeljine, Bosanske Gradiške i Bosanskog Broda, preneo je banjalučki list “Glas Srpske”.

Foto: Wikipedia/James Gathany

Foto: Wikipedia/James Gathany

Direktor tog instituta Drago Nedić kazao je kako je o uznemirujućem otkriću odmah informisao entitetski Institut za javno zdravstvo, koji je odmah naložio preduzimanje mera za uništavanje tigrastih komaraca i njihovih staništa.

[adsenseyu1]

– Naše su preporuke da se u predstojećem razdoblju ozbiljno razmatra uništavanje tih komaraca kako bismo sprečili njihovo razmnožavanje – kazao je Nedić.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Radovan Bratić potvrdio je kako su odmah naložene pooštrene mere dezinsekcije čiji je cilj sistematsko uništavanje larvi komaraca jer se tako postižu najbolji učinci.

Tigrasti komarac vrsta je koja je u Evropu dospela 1979. a poreklom je iz jugoistočne Azije.

Ukoliko na čoveka prenese virus zapadnog Nila, to može dovesti do oboljenja sličnog gripu, a u najtežim slučajevima zabeležene su upale moždane opne odnosno meningitis i encefalitis.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs, Hina, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "ALARMANTNO: Tigrasti KOMARCI se naselili uz obalu reke SAVE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.