Ambasador Rusije Čepurin: To što piše u britanskoj rezoluciji je izmišljotina!

Advertisement

ambasador

Izmene u četvrtom nacrtu Rezolucije o Srebrenici, koji je Britanija podnela Savetu bezbednosti UN-a, u najvećoj meri su „kozmetičke“ i ne doprinose međunacionalnom pomirenju, izjavio je danas ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

„U najvećoj meri, smisao rezolucije je da se na Srbe i Srbiju okači etiketa genocid. Mi jako dobro znamo šta se desilo u bivšoj Jugoslaviji i ko je učestvovao u raspirivanju tih međunacionalnih strasti, što je dovelo do tragičnih događaja,“ rekao je Čepurin novinarima u Golubincima kod Stare Pazove.

Oni sada pokušavaju svoju krivicu da pripišu Srbima kao genocid, što nije dobro, rekao je Čepurin.

Ambasador Rusije je istakao da je to što piše u nacrtu rezolucije o Srebrenici izmišljotina i iskrivljena verzija događaja koja neće doprineti pomirenju u regionu, kao i da je Rusija zauzela po tom pitanju čvrstu poziciju i aktivno radi na tome da to pitanje bude u interesu Srbije.

Čepurin je istakao da Rusija vidi koliko Srbija i srpsko rukovodstvo preduzimaju ozbiljne napore radi pomiranja u regionu i normalizacije odnosa sa susedima poslednjih godina.

Sve te varijante Rezolucije ne menjaju stvari kojima se Srbija protivi, dodao je Čepurin.

[adsenseyu1]

On je naveo da je Rusija predložila svoju varijantu koja se razlikuje u dve najbitnije stvari – da se oda počast svim žrtvama konflikata na području bivše Jugoslavije i da se uradi sve da se obezbedi mir na tom prostoru u narednom periodu.

Čepurin je naglasio da sada sve zavisi od zrelosti Srbije i njene diplomatije, koje treba da vode dijalog o tom pitanju sa državama članicama Saveta bezbednosti UN.

„Srbija ima dosta prijatelja i nije pitanje ko će biti protiv, već ko će da se uzdrži od rezolucije, a Rusija potvrđuje da je prijatelj i strateški partner Srbije, kao i da uzima u obzir interese srpskog naroda“, rekao je Čepurin.

„Kada govorimo o Srbiji govorimo o pitanju regionalne stabilnosti i mira u regionu,“ naglasio je on i dodao da će stav o rezoluciji u određenom smislu biti test za proveru prijateljstva svih država prema Srbiji.

Čepurin je dodao da se Rusija trudi da maksimalno uzme u obzir sve ono što sada  i što će ubuduće govoriti Beograd.

Čepurin je u Golubincima obišao Osnovnu školu „23. oktobar“ koju će obnoviti kompanija Ruskih železnica – RŽD internešnal.

(tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ambasador Rusije Čepurin: To što piše u britanskoj rezoluciji je izmišljotina!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.