BLAGO U BORU: Otkriveno jedno od najvećih ležišta zlata na svetu!

Ilustracija

U okolini Bora, američka rudarska korporacija “Freeport Mekmoran” i njihovi partneri iz kanadske kompanije “Reservoar Minerals” pronašli su jedno od najvećih ležišta zlata i bakra na svetu, saznaju “Novosti”.

Amerikanci su u reonu „Čukaru peki“ na dubini od oko 588 metara otkrili blago. Našli su 25,7 % odsto bakra i i 50, 3 grama zlata po toni rude.

Do sada, najbogatiji sadržaj pronađen je u rudniku Holister u Americi, gde se izvlači 27,20 grama zlata po toni rude.

Kako je ranije objavljivano Amerikanci i Kanađani su u okolini Bora izbušili više od 42 kilometra bušotina, a među njima je bilo i takvih u kojima je sadržaj bakra u rudi premašivao i 10% na osnovu čega se i pre dve godine govorilo o najbogatijem ležištu tog metala.

Dejan Koželj, direktor i glavni geolog “Friporta” u Srbiji, ranije je za naš list kazao da je ta kompanija tokom prošle godine u geološka istraživanja u okolini Bora investirala oko 15 miliona dinara.

– Potreban je značajan broj pozitivnih rezultata pre donošenja konačne odluke o početku ekspolatacije.

Neophodno nam je dovoljno podataka kako bi se definisali veličina i kvalitet ležišta posle čega moramo pripremiti glavni rudarski projekat otkopavanja – rekao je direktor “Friporta”, Dejan Koželj.

U proteklih 110 godina rudarenja u Boru dobijeno je 5 miliona tona bakra i blizu 160 tona zlata.

(večernje novosti, foto: RTB Bor)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "BLAGO U BORU: Otkriveno jedno od najvećih ležišta zlata na svetu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.