Čuvajte se ovih mesta: ZMIJE su počele da izlaze!

Ilustracija

U slučaju da se plašite zmija, bilo bi lepo da zaobilazite lokacije u Beogradu na kojima su poslednjih dana ovi gmizavci masovno primetni!

Ipak, čak i da naletite na njih, trebalo bi da znate da vam neće nauditi u slučaju da i vi ne dirate njih.

Ana Paunović, herpetolog Prirodnjačkog muzeja, otkrila je za Telegraf koja su mesta najčešće utočište vodenih zmija, smukova, belouški…

– Posle zimskog perioda, kada su zmije utočište nalazile u podrumima, napuštenim zgradama i drugim zatvorenim objektima, sada polažu jaja i izlaze na površinu. Trenutno su aktivne svuda gde ima vode, zelenih površina i dvorišta, gde se sunčaju.

[adsenseyu1]

S obzirom na to da za njih uskoro počinje sezona parenja, što podrazumeva  manju opreznost, možemo da očekujemo da ih viđamo sve češće – rekla je ona i naglasila da se zmije najčešće nalaze u podavalskim naseljima, na Adi Huji, u Zvezdarskoj šumi, Košutnjaku, u Belom potoku, Ripnju, Banjici, ali i u parkovima na Dorćolu.

Kako kaže, trenutno su najzastupljenije vodene zmije – ribarice, koje traže bilo kakvu vodu, pa čak i bare dolaze u obzir.

– One liče na šarke, imaju trouglastu glavu, šarene su i imaju specifičnu šaru na stomaku. Ljudi ih se plaše jer pomisle da su otrovnice, ali za razliku od njih, ribarice su dugačke.

[adsenseyu1]

Čak se i trude da izgledaju opasno, sikću i nije prijatno za videti ih – navela je Paunovićeva i dodala da je u susretu sa ovim gmizavcima najpametnije ne prilaziti im, na praviti nagle pokrete i ne ispuštati glasne zvuke, ne dirati ih rukama – već štapom, i to u slučaju da baš morate.

Pored Beograda, zmije su do sada primećene u Novom Sadu, Nišu, Valjevu i u centralnoj i istočnoj Srbiji.

(telegraf.rs, foto ilustracija: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Čuvajte se ovih mesta: ZMIJE su počele da izlaze!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.