Dobra vest za 350.000 radnika: Evo za koliko će biti VEĆA najniža ZARADA!

Advertisement

Ilustracija

foto: YouTube

Poslodavci, sindikati i Vlada Srbije dogovorili se da minimalna cena radnog sata buda 130 dinara, tako da će od 2017. najniža zarada biti veća za 1.586 dinara.

Minimalna plata u Srbiji od 1. januara naredne godine biće 22.620 dinara, najavio je juče Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, kojoj je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić, odlučeno je da se minimalna cena radnog sata, koja nije menjana prethodne dve godine, poveća sa 121 na 130 dinara.

[adsenseyu5]

Značajno

– To je značajno i veliko povećanje, a 1.586 dinara je razlika za sve one koji su na minimalcu. Ovo je dokaz da je Vlada spremna da poveća primanja čim se za to stvore mogućnosti – rekao je Vulin i istakao da će ovaj predlog biti usvojen na sledećoj sednici Vlade.

Cena od 130 dinara po radnom satu je zapravo Vladin predlog i predstavlja srednje rešenje, između zahteva sindikata od 133 dinara i maksimuma od 127 dinara koji su mogli da prihvate poslodavci, zbog, kako kažu brojnih i visokih nameta koje moraju da plaćaju.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, rekao je da poslodavci pozdravljaju to što se Vlada ozbiljno bavi privrednim problemima i da zato veruju da ustupak koji su učinili kad je reč o minimalnoj ceni rada neće biti štetan po privredu.

[adsenseyu1]

Ukidanje nameta

– Dobili smo uverenje i premijera Vučića da će se izjednačiti plaćanje komunalnih usluga za građane i privredu i da će biti ukinuti nameti koji čine neizvesnost – rekao je Atanacković.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je izjavio da su sindikati bili spremni da dođu do kompromisa u opštem interesu:

– Tih 130 dinara je možda nedovoljna cena za zaposlene i tražićemo uvek bolje, ali je pozitivno da imamo pomak, da se razgovara takođe i o povećanju zarada u društvenom sektoru, što govori da privreda Srbije ide napred.

(Skandalozno.rs, kurir.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Dobra vest za 350.000 radnika: Evo za koliko će biti VEĆA najniža ZARADA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.