General Mekenzi, bivši komandant UN u Sarajevu: Prijem Kosova u Unesko bila bi uvreda za UN!

Advertisement

Intervju

Bivši komandant Sektora Sarajevo Ujedinjenih nacija (UN), penzionisani general-major kanadske vojske Luis Mekenzi progovorio je danas protiv članstva Kosova u Unesko i naveo da bi to bila „uvreda ne samo za Unesko već i za same UN“.

„Dati dobrodošlicu Kosovu u Unesko bila bi uvreda ne samo za Unesko, već i za same UN“, rekao je general Mekenzi.

U kratkom video klipu koji je snimljen u okviru kampanje za „NoKosovoUnesko“, general Mekenzi je rekao da je bio šokiran kada je pročitao da Kosovo traži članstvo u Unesko.

„Znate, ovo je uprkos činjenici da je vođstvo Kosova poslednjih 15 godina ignorisalo bezobzirno razaranje, oštećivanje i skrnjavljenje srpskih crkava i manastira. Ovo su upravo simboli koje bi Unesko trebalo da štiti – simboli kulturnog nasleđa“, podsetio je general Mekenzi.

U okviru zvanične  peticije „NoKosovoUnesko“ prikupljeno je preko 138.000 potpisa i cilj je da se do glasanja o članstvu Kosova u Unesko prikupi ukupno 150.000 potpisa.

Prvih 100.000 potpisa je već predato generalnom sekretaru Uneska Irini Bokovoj u Parizu.

Protivnici prijema Kosova u Uneska pokrenuli su elektronsku peticiju.

Na slici peticije, osim poruke „No Kosovo in Unesko“, inače suprotne kosovskom sloganu „Kosovo in Unesko“, na logou Unesko-a, vidi se ljudski lik koji skida krst sa njegovog krova, kao podsećanje na uništavanje pravoslavnih hrišćanskih crkava i manastira, od strane ekstremnih kosovskih Albanaca, posebno u pobuni 17. marta 2004.

(tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "General Mekenzi, bivši komandant UN u Sarajevu: Prijem Kosova u Unesko bila bi uvreda za UN!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.