GENIJALNO: Mladi srpski naučnici napravili pametne košnice!

Advertisement

Fitoterapija

foto-ilustracija: pixabay.com

Specijalni ramovi sa senzorima za košnice, koji svaku košnicu pretvaraju u pametnu, a pčelarima daju mogućnost da prate stanje u njima i reaguju na svaki problem, proizvod je koji je kragujevačkim srednjoškolcima doneo prvo mesto na Nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija.

Jovana Mališić, Nemanja Milovanović, Jana Marković i Milica Tomić, učenici prvog razreda specijalnog informatičkog odeljenja Prve kragujevačke gimnazije, svoj preduzetnički duh iskazali su kroz učeničku kompaniju „Lego buzz„.

[adsenseyu5]

Nakon što su trijumfovali u Srbiji, spremaju se da svoj proizvod predstave naredne nedelje u Briselu, na evropskom takmičenju učeničkih kompanija.

„Lego buzz“, kako je objasnila Jovana Mališić, specijalizovana je za pravljenje ramova koji se ubacuju u košnice i daju pčelarima važne informacije o stanju pčela.

Matični MLEČ je čudo: Evo šta se dešava nakon TRI MESECA korišćenja

U ram je ubačen mali kompjuter sa kamerom, mikrofonom i senzorima za temperaturu i vlažnost, a preko interneta, povezan je sa određenom veb adresom.

Na tu adresu šalje informacije sa kamere, mikrofona i senzora, pa pčelar može da vidi sve podatke.

[adsenseyu1]

„Ima i ‘livestream’ sa ulaza u košnicu, gde mogu da primete pojedine parazite koji se vide na pčelama i ranije dijagostifikuju neku bolest. Mogu i da čuju rojenje, koje je baš glasno, kao i da vide da li su temperatura i vlažnost odgovarajuća“, objasnila je Jovana za Tanjug.

Sama ideja da se posvete unapređenju pčelarstva, rodila se tako što su, svesni da su pčele važan deo ekosistema, čitali o tzv. poremećaju kolapsa kolonije, zbog koga je broj pčela znatno smanjen, pa su želeli da pokušaju da reše problem.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "GENIJALNO: Mladi srpski naučnici napravili pametne košnice!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.