Grčka vraća dugove Americi preko leđa Srbije!

Advertisement

Vraćanje duga

Grčka preko Kosova vraća dug Americi zbog podrške koju je dobijala prethodnih nedelja tokom sukoba s Nemačkom. Vlada u Beogradu još čeka objašnjenje Atine za izjave o Kosovu.

Podrška koju je Vašington davao premijeru Aleksisu Ciprasu u njegovom sukobu sa kancelarkom Angelom Merkel oko grčkog duga odmah je došla na naplatu.

Grčka će Evropi morati da vraća milijarde evra, a Americi će političke dugove vraćati politički, objašnjavaju sagovornici „Blica“.

– Poruka iz vlade Grčke da će podržati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama nije iznenađenje. Atina godinama trguje kosovskim pitanjem. Oni sve vreme pregovaraju sa Amerikom, od koje su zauzvrat očekivali da im pomogne u sukobu oko imena Makedonije. Međutim, podršku koju su im dale SAD tokom ove krize sa Nemačkom, Grci će vratiti ubrzanim priznanjem Kosova – kaže politički analitičar Dušan Janjić.

[adsenseyu1]

On smatra da neće proći mnogo pre nego što Grčka i formalno prizna Kosovo.

– Sačekaće da vide i taj drugi Briselski sporazum i na jesen će priznati Kosovo. Očekujem da to urade i Rumunija i Slovačka. Kipar i Španija će oko formalnog priznanja ostati uzdržani, ali neće glasati protiv članstva Kosova u UN, već će tvrditi da samo slede politiku EU – izričit je Janjić.

Analitičar Branko Radun ističe da Atina lošu poziciju, pre svega odnos sa Nemačkom, pegla zbližavanjem sa SAD i Britanijom.

[adsenseyu1]

– To ne iznenađuje, budući da je Siriza, partija premijera Ciprasa, uvek bila na liniji Vašingtona, dok su njeni potezi uzdrmali evrozonu i Nemačku. Rekao bih da su naša očekivanja od Grčke svakako previsoka. Siriza je levičarska i sekularna stranka, pa je pravoslavlje i bratski odnosi ne interesuju – upozorava Radun.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije “Blicu” je juče potvrđeno da Grčka još nije odgovorila na zahtev da razjasni izjavu svog šefa diplomatije o podršci ulasku Kosova u međunarodne organizacije.

Vanredni izbori u Grčkoj
Zbog krize sa EU i neslaganja unutar vladajuće koalicije, koju predvodi Siriza, vlada premijera Aleksisa Ciprasa verovatno će biti rekonstruisana u narednih pet dana. To će biti samo privremena vlada jer, kako je juče najavio ministar policije Nikos Vucis, Grčku u septembru ili oktobru očekuju vanredni parlamentarni izbori.

(blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Grčka vraća dugove Americi preko leđa Srbije!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.