HRVATSKA menja zakon kako bi mogla da pošalje VOJSKU na granicu?

Advertisement

Ilustracija

Hrvatska Vlada će uskoro pokrenuti izmene zakona kojima bi se omogućilo učešće vojske u čuvanju granice, pišu zagrebački mediji.

Pozivajući se na svoja saznanja, zagrebački dnevnik Jutarnji list piše da bi u izmenjenom članu pomenutog zakona nakon izmene pisalo da je “nadzor državne granice u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova” i da “poslove nadzora državne granice obavlja granična policija”. Predlagači promene ovog zakonskog propisa bili bi MUP i Ministarstvo pravosuđa.

Zakon bi se menjao kako bi se vojsci, u slučaju eskalacije izbegličke krize na hrvatskoj granici, omogućilo da svojim kapacitetima pomogne policiji u nadzoru.

Hrvatska vojska je do sada bila angažovana samo kroz gradnju izbegličkih kampova i prihvat izbeglica u Slavoniji, ali bez izlaska na granicu.

Prema nezvaničnim informacijama, navodi list, usvajanje ovih promena ne bi značilo i automatsko slanje vojnika na granice, nego u trenutku kada bi se procenilo da policija sa svojim snagama na njima više ne može da kontroliše situaciju.

Kada bi se utvrdilo da policija više ne može samostalno da nadzire granicu, predsednica i premijer bi zajedno mogli, pozivajući se na Ustav, da angažuju vojne snage za čuvanje granice.

Vlast i opozicija u Hrvatskoj podeljeni su o potrebi slanja vojske na granicu, pa tako predsednik Hrvatskog sabora Željko Rajner kaže da to zavisi od bezbednosne procene, dok bivši ministar obrane Ante Kotromanović (SDP) smatra da Hrvatska ne treba da žuri sa slanjem vojske na granicu.

(Tanjug, foto: pixabay)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "HRVATSKA menja zakon kako bi mogla da pošalje VOJSKU na granicu?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.