HRVATSKA traži od SRBIJE da prizna nezavisnost KOSOVA?

Advertisement

Uslovi

foto: AP

Hrvatska je počela ponovo da ucenjuje Srbiju zbog pregovora s EU. Ovog puta Beogradu je ispostavljen zahtev da prizna nezavisnost Kosova.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač juče je demantovao komesara EU Johanesa Hana, koji je ranije izjavio da je pronađeno rešenje za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, koje Zagreb koči. Na sve to, Kovač je indirektno poručio da od Srbije očekuje da prizna nezavisnost južne pokrajine.

Hrvatska želi da Srbija uspostavi odnose s Kosovom na dobrobit i jedne i druge države – rekao je on.

Međutim, ni to im izgleda nije bilo dovoljno, pa je počeo da deli lekcije Srbiji, poručujući da „Srbija nije prošla ni prijemni, a hoće na fakultet“, aludirajući na uslove koje bi naša država trebalo da ispuni za otvaranje poglavlja u pregovorima s EU.

[adsenseyu1]

Sprdaju se

– Naravno da Hrvatska kao članica EU pomaže da se pronađe rešenje kako bi Srbija mogla da krene napred. Mi smo u kontaktu s Evropskom komisijom i članicama EU, želimo da budemo konstruktivni i da se postigne napredak, ali ima mnogo nejasnoća u tom procesu. Šta je cilj? Da Srbija otvori poglavlje koje se tiče pravosuđa i temelja prava? To je kao da upisujete fakultet, a pre toga treba položiti prijemni ispit, nešto što se zove pregovori o kriterijumima za to poglavlje. Nismo došli do toga, došli smo do toga da definišemo koje je štivo potrebno kako bi Srbija upisala fakultet – izjavio je Kovač.

Povodom provokativnih izjava hrvatskog ministra, Vučić je juče samo kratko poručio:

– Nisam zainteresovan, to je njihov posao. Ako hoće da otvore poglavlja, hvala im. Ako neće, opet im hvala, imamo mi ovde mnogo posla.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za Kurir da Srbija neće pokleknuti pred zahtevima Zagreba.

– U Briselu je očigledno sve dogovoreno, zato je potrebno upakovati u antisrpski i proustaški paket, kako bi javnost to lakše progutala. Hrvati hoće da budu najveći nacionalisti i antisrpski orijentisani u Zagrebu, a da pritom moraju da objasne kako su popustili u Briselu. Srbija neće dopustiti ucene i poniženje. Ali bi Hrvatska trebalo da se priupita zašto su svi u EU protiv njih u odnosu na Srbiju – rekao je Dačić.

[adsenseyu1]

Potpredsednik vlade Rasim Ljajić oštro je reagovao na izjave hrvatskog šefa diplomatije.

– Te tvrdnje su potpuno neutemeljene, netačne i kao takve deplasirane. S punom odgovornošću mogu da kažem da je u Srbiji, u oblastima o kojima je govorio Kovač, u proteklih 15 godina ostvaren najveći napredak – kategorično je poručio Ljajić.

Srbofobija

Politički analitičar Branko Radun smatra da Hrvatska vrši pritisak pre svega zbog svoje javnosti i da se to nikad neće promeniti.

– Politička elita u Hrvatskoj je opterećena srbofobijom. Već sam pisao 2010. da će Hrvatska ulaskom u EU promeniti svoj odnos prema Srbiji. Ni tada nisu bili dobro odnosi, ali nije bilo agresivnih istupa protiv Srbije – ocenjuje Radun.

Ostaje u vladi

KARAMARKO PREŽIVEO POKUŠAJ SMENE

Potpredsednik hrvatske vlade Tomislav Karamarko ostao je na toj funkciji jer je juče većina članova vlade na telefonskoj sednici glasala protiv njegove smene.

Povod za glasanje o njegovom opozivu bilo je šaranje njegove supruge Ane Šarić s glavnim lobistom mađarskog Mola Josipom Petrovićem. O Karamarku bi trebalo da se izjasni i hrvatski parlament.

Reagovanja

Konstantin Samofalov, SDS
PONAVLJAJU GREŠKE

Umesto da uče na greškama iz prošlosti, oni ih ponavljaju i guraju naša društva u problem.

Vojislav Šešelj, lider SRS
HRVATIMA SE TREBA RUGATI

Tadić je šenio kao pseto pred hrvatskim zvaničnicima, a to sada radi i Toma. Hrvate treba ignorisati, nervirati ih i rugati im se.

Momo Čolaković, PUPS
NEPRIMERENO

Nove izjave hrvatskih zvaničnika su neprimerene, naročito njihovog ministra Kovača. To ne dovodi do dobre političke i ekonomske saradnje i loši odnosi nisu ni u interesu Srbije ni u interesu Hrvatske.

(Skandalozno.rs, Izvor: Kurir)

3 komentara na "HRVATSKA traži od SRBIJE da prizna nezavisnost KOSOVA?"

  1. Pih, cudna cuda?

  2. Hrvati su toliko nisko pali…. Haad iz pomzemlja da ih nosi kakvi su jadni.

  3. aleksandarmih | 31. maja 2016. u 21:57 | Odgovori

    I sami građani Hrvatske se smeju i zgražavaju nad ovakvim nebulozama i cinizmom, jer, u svojoj državi su razdržavotvorili jedan narod koji je bio ravnopravan, dok u matičnoj državi istog naroda se zalažu za davanje državotvornosti nacionalnoj manjini čije je otuđeno rukovodstvo mafijaški organizovano.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.