Istraživanja pokazala: Proizvođači ne šalju isti kvalitet hrane u „staru“ i „novu“ EU?!

Advertisement

Ilustracija

Istraživanja evropskih nadležnih institucija pokazala da proizvođači ne šalju isti kvalitet hrane u „staru“ i „novu“ EU, piše zagrebački Jutarnji list.

„Riblji štapići u Danskoj, kako se navodi, imaju sedam posto više ribe nego u Češkoj. Čokoladni namazi su masniji i pretrpaniji šećerom, u mesnim proizvodima je “piletina umesto svinjetine, ekstra devičansko maslinovo ulje pomešano je s drugim rafiniranim masnoćama, a konzerva tunjevine s manjim delom ribe košta gotovo dva puta više nego “originalna”“, piše ovaj list.

Poražavajuće je, kako se navodi, to što rezultati brojnih evropskih istraživanja o uporednoj kvaliteti proizvoda koji nedvosmisleno dokazuju ono na što se potrošači već godinama žale: proizvođači ne šalju proizvode iste kvalitete u zemlje “stare” članice Evropske unije kao u nove, poput Bugarske, Rumunjske i – Hrvatske.

Istraživanja su uglavnom obuhvatila brendove proizvoda najvećih svetskih proizvođača robe široke potrošnje, poput gaziranih pića, namaza, konzervi, umaka, sokova… Stoga je Hrvatska agencija za hranu odlučila provesti opsežno istraživanje o kvaliteti prehrambenih proizvoda. Tako će se usporediti između dvadeset i trideset jednakih proizvoda kupljenih u Nemačkoj i Hrvatskoj.

Nemačka je, kao razvijena zemlja Zapadne Evrope, uzeta kao ogledni primerak, jer je tamo dokazan kvalitet proizvoda. No, već sad gotovo da nema sumnje kako će rezultati istraživanja pokazati da u Hrvatskoj jednak proizvod nema istu kvalitetu kao u Nemačkoj.

[adsenseyu1]

Istraživanje se radi na inicijativu Biljane Borzan, hrvatske zastupnice u Evropskom parlamentu, koja kaže kako će projekt financirati Evropska unija.

„To je vrlo opsežno i vrlo skupo istraživanje koje će potrajati, no dobit ćemo rezultate o kvaliteti proizvoda koje kupujemo. Potrošači se duže žale da je proizvod iste marke kupljen u zemljama tzv. Zapadne Evrope boljeg ukusa i većeg kvaliteta nego u domaćim trgovinama. Cilj nam je izvršiti pritisak na Evropsku komisiju da se to zakonima reguliše. U temeljnim dokumentima EU nalaze se jednakost i ravnopravnost svih građana EU

Evropska komisija na slične je upite dosad odgovarala kako su svi ti proizvodi zdravstveno ispravni. U to nema sumnje, vodeći brendovi ne bi si smeli dopustiti plasiranje potencijalno opasnih proizvoda. No, kada je kvaliteta u pitanju, odstupanja su velika. Istraživanje sprovedeno u Češkoj tako je pokazalo kako je od svih uzetih uzoraka prehrambenih proizvoda njih čak 35 posto bilo drugačije, slabijeg kvaliteta nego u zemljama starim članicama EU.

Posebno iznenađuje što su proizvodi slabijeg kvaliteta u većini slučajeva u Češkoj bili skuplji nego originalni proizvod u razvijenoj zemlji.

Kupci, drugim rečima, skuplje plaćaju lošiju hranu. U nekim slučajevima to bi otišlo toliko daleko da je u boci poznatog ledenog čaja bilo čak 40 posto manje ekstrakta čaja nego u Nemačkoj, a cena je bila viša.

„Proizvođači znaju da kažu da je o ‘lokalnom ukusu’ pa u neke zemlje plasiraju masniji proizvod jer ‘građani’ tako vole.

No, da je reč o besmislici pokazuje to što nikada nisu sprovedena takva istraživanja o lokalnim navikama koja bi im omogućila da tako razmišljaju“, rekla je Borzan.

(jutarnji.hr, foto: pixabay)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Istraživanja pokazala: Proizvođači ne šalju isti kvalitet hrane u „staru“ i „novu“ EU?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.