JEDEMO OTROVE: Povrtari peru povrće u Dunavu, koji je ZAGAĐEN hemijskim i biološkim OTPADOM!

Advertisement

Ilustracija

Povrtar iz mesta Begeč u Dunavu, koji je zagađen hemijskim i biološkim otpadom, oprao pune četiri traktorske prikolice povrća, koje kasnije treba da završi na pijacama.

Pojedini poljoprivrednici krompir, šargarepu, paprike i ostalo povrće peru u rekama punim fekalija i opasnih hemijskih jedinjenja, pa tako zagađene namirnice kasnije iznose na pijacu i prodaju ih.

[adsenseyu5]

Na društvenoj mreži Tviter i na Jutjubu postavljen je snimak poljoprivrednika koji je u mestu Begeč u Dunav uterao četiri traktora s prikolicama punim raznog povrća i tamo ga, u specijalnim mešalicama, oprao! Njega nisu zanimali ni propisi o zaštiti životne sredine, ali ni to što će povrće promućkano u vodi prepunoj parazita konzumirati građani Srbije.

Takođe, nije ga zanimala ni činjenica da se to sve posle teško može sprati vodom s česme pre upotrebe.

– Ovakvo ponašanje predstavlja biološki, bakteriološki i hemijski rizik po zdravlje građana Srbije. Reke u Srbiji prepune su raznih bakterija usled otpadnih voda koje se u njih slivaju. Samo u Beogradu ima skoro 200 direktnih izliva otpadnih voda u reke.

[adsenseyu1]

Od 120 miliona metara kubnih, koliko se slije u Savu i Dunav, oko 30 miliona je otpad iz industrijskih postrojenja, odnosno voda sa hemikalijama, pesticidima i raznim drugim otrovima koji zagađuju životnu sredinu – upozorava Ivan Karić, predsednik Zelenih Srbije, koji kaže da je ovo samo još jedan primer toga da građani često nisu svesni čime se hrane:

– Iako nadležni tvrde da kontrolišu bezbednost namirnica, često smo bili svedoci toga da neka hrana koja je, navodno, prošla kontrolu nije bezbedna.

Karić dodaje da bi trebalo efikasnije da reaguju, odnosno da spreče nesavesne pojedince da ugrožavaju bezbednost građana i životne sredine.

[adsenseyu1]

Dr Nedeljko Radlović, gastroenterolog i nutricionista, kaže da konzumiranje zagađenog povrća može prouzrokovati ozbiljne crevne infekcije, a naročito su ugrožena – deca!

– Može doći do zaraze raznim bakterijama, od ešerihije koli pa čak do salmonele i drugih ozbiljnih crevnih bolesti. Simptomi koji se najčešće javljaju su visoka temperatura, povraćanje, proliv… Od ovih bolesti mogu da obole svi, a najviše deca – naglašava Radlović i ističe da, prevencije radi, povrće uvek treba dobro oprati i termički obraditi.

SIMPTOMI CREVNIH INFEKCIJA

– Mučnina
– Nadimanje
– Češće stolice
– Povraćanje
– Proliv
– Bolovi
– Gubljenje na težini
– Malaksalost
– Povišena telesna temperatura

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Ružica Kantar, foto-ilustracija: pixabay)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "JEDEMO OTROVE: Povrtari peru povrće u Dunavu, koji je ZAGAĐEN hemijskim i biološkim OTPADOM!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.