JEZERO RASTE: Od svetinje iz 13. veka, Valjevske Gračanice, ostao samo krst koji viri iz vode

Advertisement

Potopljena

foto: Printscreen Facebook

Od svetinje iz 13. veka, Valjevske Gračanice, ostao je samo krst koji viri iz vode.

Crkva će uskoro biti poptuno pod vodom i pored mnogih protesta, nastavilo se sa gradnjom brane. U subotu, 14. maja najavljen je litija ispred Vlade Srbije, deveta po redu.

Prema tvrdnjama meštana koji žive u blizini Valjevske Gračanice, noću se iz potopljenog i praznog manstira čuje pojanje.

[adsenseyu1]

Brana je počela da se gradi 1987. godine sa turističkom namenom, a potom od 1992. godine, za potrebe akumulacije pijaće vode i vode za termoelektranu u Obrenovcu.

U međuvremenu, problem vodosnabdevanja je rešen tako da 2016. godine nema potrebe za branom. Pritom, detaljnim analizama naučnici i hidrogeolozi su dokazali da je ova brana opasna.

Ta voda bi bila zagađena rudama arsena i antimona iz obližnjeg rudnika, te bi zagadila visokokvalitetne podzemne vode i sve najveće izvore Valjeva.

[adsenseyu1]

Takođe, seizmološke aktivnosti tla nisu praćene na valjan način, iako je to osnovno pravilo pri izgradnji brana. Zemljotresi ili vojna intervencija bi mogli da sruše branu, što bi dovelo u veliku opasnost grad Valjevo koji je udaljen samo 10km od brane i nalazi se na nižoj nadmorskoj visini (za čitavih 180 metara) od brane.

Na taj način bi bio potopljen i sam grad svetih Justina Popovića i vladike Nikolaja Velimirovića.

(Kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "JEZERO RASTE: Od svetinje iz 13. veka, Valjevske Gračanice, ostao samo krst koji viri iz vode"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.