Mađarski ministar upozorava: Prema Evropi ide 30 do 35 miliona izbeglica!

Advertisement

Intervju

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocenio je danas da se između 30 i 35 miliona izbeglica kreće prema Evropi i da zbog toga jačanje granica ima ključni značaj.

Sijarto je u intervjuu za dnevnik „Mađar idok“ naveo da je Evropska unija zanemarila zaštitu svojih granica i da se evropski lideri plaše da stvari „nazovu prvim imenom“, jer im je lakše da kritikuju one koji rade, prenela je agencija MTI.

Mađarski ministar je rekao da evropski lideri postupaju na osnovu „lažnih izveštaja međunarodnih medija“ i da je Mađarskoj jasno da EU ne može da primi stotine hiljada ili milione ekonomskih migranata.

„Možemo da upravljamo krizom samo ako podupremo i ojačamo Šengenski sistem“, ocenio je šef mađarske diplomatije.

Povodom ograde na granici Mađarske i Srbije, Sijarto je rekao da će „ona veoma verovatno biti efikasno sredstvo za preusmeravanje ruta švercera ljudi“, ocenjujući da su odnosi Beograda i Budimpešte bolji nego ikada.

Sijarto je poručio da su bilateralni odnosi sa susednim zemljama veoma važan faktor u trenutnoj krizi, istakvši pritom odlične odnose Mađarske sa Slovačkom, dok je odnose sa „prirodnim saveznikom“ Hrvatskom ocenio kao loše.

Sijarto će danas posetiti Beograd, gde će razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

(tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Mađarski ministar upozorava: Prema Evropi ide 30 do 35 miliona izbeglica!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.