Meteorolog RHMZ Todorović: Lepo vreme je prošlo, stižu velike vrućine u Srbiju!

Advertisement

Stižu vrućine!

Posle kišnog juna stiže nam vreo jul u kome će temperature ići do 35 stepeni, najavljulje za „Blic“ Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Sa konstatacijom da nam napokon stiže lepo vreme, Todorović se nije složio.

– Ne, ovo je dosad bilo lepo. Ono što sledi su vrućine koje će teško pasti svima, a pogotovo onima koji žive u gradovima bez mnogo zelenih površina – objašnjava Todorović.

On napominje da je još danas na jugu i jugoistoku moguć poneki pljusak, a da potom sledi porast temperature i pretežno sunčano vreme, dok nas prave letnje temperature iznad 30 stepeni očekuju već od subote.

– Najtoplije će biti u utorak i sredu sledeće nedelje, kada će temperature ići i do 35 stepeni, ali sve je to primereno julu i letu. Jutarnje temperature neće biti previsoke, a vrućine će potrajati najmanje do sredine jula – kaže Todorović.

Meteorolog Časlav Stanojević objašnjava da je kišoviti jun pogodovao usevima, posebno kukuruzu i pšenici, a da će lepo vreme koje sledi pogodovati žetvi tih kultura.

Dr Nada Macura, portparol Hitne pomoći, savetuje nam da tokom vrelih dana pijemo što više vode i da izbegavamo sunce od 10 do 17 sati.

– Obavezno nosite šešire i flašicu vode, a jedite pretežno lagane salate, voće i čorbe – poručuje Macura.

(blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Meteorolog RHMZ Todorović: Lepo vreme je prošlo, stižu velike vrućine u Srbiju!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.