Muftija srbijanski Jusufspahić: Islam nema veze s terorizmom, Alah je zabranio nasilje i zastrašivanje!

Advertisement

Srbijanski muftija

Muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić, rekao je da je Alah zabranio nasilje i zastrašivanje i to je najbolji način da se kaže da islam nema veze s terorizmom.

Muftija je dodao da posle terorističkih napada u Parizu strahuje da se odnos prema muslimanima u Evropi može promeniti.

– Mi ustvari nismo u miru, nego smo u ratu. Nije redovno stanje, nego je vanredno stanje. Šta je posledica toga, to bi samo Bog znao kazati, ali mi možemo neke stvari da pomislimo – jedan opšti metež, ne samo prazni rafovi po prodavnicama, nego jedna opšta sumnjičavost. Sleteo sam u Pariz u subotu, to je dan nakon dešavanja, nisam bio u uniformi, ali su mogli znati da sam ja Muhamed, i moj pasoš je sprski, nisam video nikakvo zaustavljanje, sve je bilo redovno, video sam jednu dobru volju, ali čini mi se da je to na pragu, da takvo jedno stanje među nama nestane, i treba se boriti da dobra volja među ljudima ostane – istakao je on na televiziji N1.

Muftija srbijanski ocenjuje da je trenutno stanje posledica jednog opšteg nerazumevanja svetih tekstova, odnosno, kako je rekao, reči Božje.

– Nisam džabe bio u Parizu, bio sam pre toga u Briselu. U jednom trenutku sam bio željan da govorim na arapskom, zato što neki Arapi ne znaju engleski, ali nisam skidao slušalicu i čuo sam kako me prevodilac prevodi pogešno. Meni Bog nije rekao da ubijam, nego da se branim od onoga ko hoće da me ubije. Posledica takvog lošeg razumevanja je i u glavima onih koji su ubijali u Parizu, ali i u glavima onih koji su meta, koji su prestrašeni. Ovo je nasilje prema meni, niko u goroj situaciji nije sada od onih francuskih muslimana koji su ugroženi –  ocenio je Jusufspahić.

[adsenseyu1]

Jusufspahić kaže i da ne isključuje da je sve osmišljeno od strane onih koji, kako je rekao, u svojim budžetima žele da imaju više novca, koji imaju političku kampanju i od toga se mogu “ofajdati“.

– Ja ne znam, ja nisam deo toga, ja sam samo potencijalna meta, potencijlna žrtva koja u jednom trenutku može da se nađe na nekom stadionu. Ljude pozivam da putem bogoljublja pokušamo da sačuvamo dobru volju među nama – poručio je on.

– Ko je napravio Islamsku državu? Od kojih pojedinaca je sastavljana? Došli su sa svih strana, bivši vojnici i generali prethodnih režima koji su sklanjani sa politčke scene, vidim momke koji su došli iz Nemačke… Ko tamo ratuje u Siriji, pokušajte da zamislite koje bi razmere imala ta varijanta građanske neposlušnosti da se nisu umešali faktori koji žele da očuvaju svoje baze u Siriji“, upitao je Jusufspahić.

Muftija srbijanski ocenjuje i da mlade ljude da se bore u Siriji vrbuju “lovci na ljudske duše“. “On neće sebe da poturi da izvrši teroristički napad, nego nekog ko je bio nevin u svakom pogledu“, ocenjuje Jusufspahić i dodaje da hodže moraju da “budu na usluzi Bogu“ da takve stvari preduprede.

Jusufspahić je ocenio i da je položaj muslimana u Srbiji dobar u odnosu na neke situacije u kojima su bili ranije, a loš u odnosu na neke situacije u kakvim bi trebalo da žive.

“Mogu li ja ovde da propovedam veru i da se ponašam kao musliman? Mogu. Ja sam slobodan čovek“, kaže on.

(N1info.com)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Muftija srbijanski Jusufspahić: Islam nema veze s terorizmom, Alah je zabranio nasilje i zastrašivanje!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.