Napadači na Vučića imali precizno određene uloge: Šef redara namerno doveo premijera u grotlo!

Advertisement

Napad

Nakon četiri dana od napada i pokušaja linča premijera Srbije, Aleksandra Vučića, u Srebrenici, još uvek niko nije uhapšen.

Policija Bosne i Hercegovine nije pritvorila ni jednog od napadača, iako se na video snimcima jasno može videti ko je učestvovao u napadu.

Prema saznanjima medija, trenutno se istražuje informacija da je napad na delegaciju Srbije planiran u Švajcarskoj, i to u delu bošnjačke dijaspore. Navodi se da je grupa ekstremnih Bošnjaka, koji žive u toj zemlji, stigla je dan ranije u Potočare i Srebrenicu, gde su prenoćili i sutradan preuzeli uloge, koje su, unapred, bile precizno određene.

[adsenseyu1]

Ukrugu osumnjičenih nalazi se i Alen Kominlija, zvani Nane, bivši član obezbeđenja Alije Izetbegovića, koji je kao šef redara bio na čelu kolone koja je izvlačila premijera Srbije. Prema informacijama bezbednosinih službi, on je zapravo Vučića doveo do mesta gde je masa lako mogla da ga napadne. Kominlija je sada zaposlen kao službenik protokola u Savetu ministara BiH.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Nije baš najjasnije zbog čega još uvek nije uhapšen Almir Merdić iz Tešnja, koji je u više navrata nasrnuo na Vučića. Video-snimci napada jasno svedoče da je Merdić pokušao pesnicom da udari premijera. On je tokom stampeda na sebi imao zelenu beretku sa grbom nekadašnje Armije BiH, a nosio je i majicu sa porukom “bosanski ratnici”.

Direktor Policije Republike Srpske, Gojko Vasić kaže da su identifikovali nekoliko napadača pregledom video-snimaka napada na Vučića.

[adsenseyu1]

– Većina identifikovanih živi na području Federacije BiH. Zatražili smo od federalne policije da ih privede i sasluša – rekao je Vasić.

Foto: Tanjug/AP

On je rekao da imena identifikovanih ne može da otkrije jer bi to ugrozilo samu istragu.

Organizacioni odbor za obeležavanje komemoracije juče je na sednici osudio napad na premijera Vučića, a načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković, je rekao da se predsedniku Vlade izvinio za incident.

Na sednici odbora je rečeno i da je za dešavanja 11. jula kriva neka od Agencija za obezbeđenje.Istaknuto je i da je godišnjica stradanja postala mesto na kome se ističu razne parole, političke i marketinške poruke, gde se prodaje alkohol i da toga ubuduće ovoga više neće biti.

Duraković takođe tvrdi da je Amar Orić, sin Nasera Orića, za koga su bezbednosne službe imale informacije da je učestvovao u napadu na Vučića, zapravo tog dana u Potočarima bio kao redar.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

(Večernje novosti)

Budite prvi sa komentarom na članku "Napadači na Vučića imali precizno određene uloge: Šef redara namerno doveo premijera u grotlo!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.