NE DAJTE DA VAS OBMANJUJU: Telefonska prodaja je zakonom zabranjena!

Advertisement

Ne dajte da vas prevare!

Iako je telefonska prodaja zakonom zabranjena, trgovce to ne sprečava da i na ovaj način obmanjuju građane.

Navodnim besplatnim večerama operateri mame mušterije, pa ih potom ubeđuju da kupe i ono što im ne treba.

– Zakonom je zabranjeno obraćanje potrošaču protivno njegovoj volji, bilo telefonom, faksom, elektronskom poštom ili drugim sredstvom elektronske komunikacije – kaže Goran Macura iz tržišne inspekcije.

Iako je problematično korišćenje naših brojeva telefona, do njih je lako doći preko belih strana. Ono što je posebno problematično jeste to što mnogi od njih znaju kada nam je rođendan, pa nam tog dana nude i specijalne ponude.

– Ljubazni operater mi je čestitao rođendan i rekao da sam dobila na poklon jastuk. Moje je bilo samo da platim PDV i dostavu, što je koštalo 3.999 dinara. Zahvalila sam se na poklonu jer je bio skup – kaže jedna od „slučajnih mušterija“ iz Stare Pazove.

U udruženjima potrošača kažu da su imali slučaj gde je na besplatnoj večeri kupcu nuđen neki proizvod toliko napadno da je on u jednom trenutku rekao da bi ga kupio samo da ima novac kod sebe, ali ne može pošto nije poneo dovoljno gotovine. Trgovac ga je na to svojim kolima odvezao do stana da uzme novac.

– To je nasrtljivo poslovanje i kažnjivo je, a najčešća meta telemarketinga su stariji građani jer su i najlakši plen – kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača.

Svako uznemiravanje i nasrtljivo ponašanje građani mogu da prijave tržišnoj inspekciji.

(Blic, foto: pixabay)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "NE DAJTE DA VAS OBMANJUJU: Telefonska prodaja je zakonom zabranjena!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.