NEMA VIŠE: Turska ukinula zimsko računanje vremena

Advertisement

Ilustracija

Turska je odlučila danas da ukine zimsko računanje vremena i prekine praksu vraćanja kazaljki sat unazad prvog dana jeseni.

Nova odluka predviđa da od ove godine kazaljke na časovnicima 30. oktobra neće biti vraćene sat unazad.

Mediji u Turskoj pišu da se izmenom zakona predviđa uvođenje stalnog letnjeg računanja vremena, prvenstveno zbog efikasnijeg iskorišćavanja dnevne svetlosti i energetskih ušteda.

[adsenseyu5]

Prva evropska država koja je počela da primenjuje zimsko računanje vremena bila je Nemačka, koja je kazaljke prvi put pomerila sa 23 h na ponoć 30. aprila 1916. Ideja je bila da se smanji upotreba veštačkog osvetljenja kako bi se štedelo gorivo potrebno za ratne snage tokom Prvog svetskog rata.

Isto je ubrzo učinila i Britanija i mnoge druge zemlje.

Srbija je počela da koristi letnje računanje vremena prvi put 27. 3. 1983. Od 1995. godine kazaljke na satovima su se pomerale unazad u poslednjoj nedelji septembra i to na osnovu odluka koje je donosila Vlada.

Kasnije je donet zakon kojim je računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

[adsenseyu1]

Danas na svetu čak 110 od 192 države koristi ovaj sistem. Početkom 2011. godine, tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev početkom doneo je odluku da u toj zemlji ukine pomeranje časovnika.

Rusija je tako 27. marta te godine zauvek ostala u „letnjem“ vremenu. Time se pridružila Islandu, koji je do sada bio jedina evropska zemlja koja ne pomera kazaljke.

Sistem se ne koristi ni u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta, gde ova mera nikad nije stekla širu popularnost.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "NEMA VIŠE: Turska ukinula zimsko računanje vremena"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.