NEMA VIŠE: Turska ukinula zimsko računanje vremena

Ilustracija

Turska je odlučila danas da ukine zimsko računanje vremena i prekine praksu vraćanja kazaljki sat unazad prvog dana jeseni.

Nova odluka predviđa da od ove godine kazaljke na časovnicima 30. oktobra neće biti vraćene sat unazad.

Mediji u Turskoj pišu da se izmenom zakona predviđa uvođenje stalnog letnjeg računanja vremena, prvenstveno zbog efikasnijeg iskorišćavanja dnevne svetlosti i energetskih ušteda.

Prva evropska država koja je počela da primenjuje zimsko računanje vremena bila je Nemačka, koja je kazaljke prvi put pomerila sa 23 h na ponoć 30. aprila 1916. Ideja je bila da se smanji upotreba veštačkog osvetljenja kako bi se štedelo gorivo potrebno za ratne snage tokom Prvog svetskog rata.

Isto je ubrzo učinila i Britanija i mnoge druge zemlje.

Srbija je počela da koristi letnje računanje vremena prvi put 27. 3. 1983. Od 1995. godine kazaljke na satovima su se pomerale unazad u poslednjoj nedelji septembra i to na osnovu odluka koje je donosila Vlada.

Kasnije je donet zakon kojim je računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Danas na svetu čak 110 od 192 države koristi ovaj sistem. Početkom 2011. godine, tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev početkom doneo je odluku da u toj zemlji ukine pomeranje časovnika.

Rusija je tako 27. marta te godine zauvek ostala u „letnjem“ vremenu. Time se pridružila Islandu, koji je do sada bio jedina evropska zemlja koja ne pomera kazaljke.

Sistem se ne koristi ni u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta, gde ova mera nikad nije stekla širu popularnost.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "NEMA VIŠE: Turska ukinula zimsko računanje vremena"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.