Nemirna reka: Zaroniš u BOSNI, a isplivaš u SRBIJI

Advertisement

Granica

foto-ilustracija: skandalozno.rs

Za mnoge Lozničane i meštane Banje Koviljače i ovog leta će Drina biti zamena za more i mesto gde će naći spas od tropskih vrućina.

Najviše kupača biće na Žićinoj plaži, za koju kažu da je najduža neuređena plaža u Srbiji, koja osim sunca i šljunka posetiocima može da ponudi samo smaragdnu vodu ćudljive Drine i hlad improvizovanih kafića, koji niknu tokom leta.

Da je potrebno srediti Žićinu plažu, priča se godinama, ali sve ostaje na rečima pošto se, prema katastarskim knjigama, posetioci ne kupaju u Drini nego u inostranstvu, na bosanskim njivama, negde i po nekoliko stotina metara u dubinu. Nemirna reka menjala je tok, a sve te promene nisu redovno zapisivane u knjigama, pa se tako delovi bosanske zemlje prema dokumentima nalaze na desnoj, a srpske na suprotnoj obali Drine.

[adsenseyu5]

Uređenje jedino rešenje

Dok se to ne razreši, nije moguće na ovom delu reke obezbediti struju, vodu, toalete i ostale prateće sadržaje. Plaža bude uređena uoči Drinske regate, početkom avgusta, kad se raskrči rastinje duž prilaznog makadamskog puta, koji bude popravljen i poravnat, postave se kontejneri i to je sve.

O uređenju ovog dela Drine loznička vlast odavno razmišlja, a pre više godina ozbiljno se tome pristupilo. Urađeno je idejno rešenje za uređenje turističko-rekreativnog kompleksa s parkingom, ugostiteljskim objektima, sportskim terenima, protočnim jezerom, kamp zonom, sanitarnim čvorovima i ostalim stvarima. Postojala je čak i ideja da se plaža i vrh planine Gučevo povežu žičarom, ali sve je ostalo mrtvo slovo na papiru.

Na Žićinoj, kao i ostalim divljim plažama duž reke problem je i (ne)bezbednost kupača. Nema spasilaca pa je oprez neophodan, jer Drina jeste lepa, ali i opasna reka koja je često kobna za plivače.

[adsenseyu1]

Menja se vodostaj

Zbog regulacije protoka vode na brani HE „Zvornik“ menja se vodostaj pa je nemoguće na Žićinoj i ostalim divljim plažama bovama obezbediti prostor za kupače i odrediti zonu koji bi eventualni spasioci kontrolisali, tako da se kupači oslanjaju na sreću i poznavanje ćudi Drine.

Inače, za razliku od današnjih uslova, pre skoro jednog veka na drinskoj plaži kod Koviljače bilo je drugačije. Tridesetih godina prošlog veka radio je restoran, a goste su služili konobari u belim košuljama i crnim pantalonama.

Na raspolaganju su im na samoj plaži bile kabine za presvlačenje, na obali je za najmlađe radio ringišpil, zapisano je u knjizi „Kraljevska banja Koviljača“ meštanina Vladimira Vulovića.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/T.Ilić)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Nemirna reka: Zaroniš u BOSNI, a isplivaš u SRBIJI"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.