Počinje najtopliji i najduži TROPSKI talas: Ovo LETO preti da postane najžešće u istoriji!

Advertisement

Leto

foto: Tanjug/AP

Narednih deset dana Beograđani će se buditi uz tropske jutarnje temperature od 23 do 27 stepeni, dok će maksimalna varirati između 35. i 40. podeoka.

Tako će biti sve do druge dekade avgusta, tvrde meteorolozi za „Blic“.

„Očekujemo da će ovo leto biti jedno od najtoplijih u Beogradu, ali ćemo to sa sigurnošću znati kada bude gotova statistika, koja će pokazati srednju temperaturu svih letnjih dana“, kaže Slobodan Sovilj iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

[adsenseyu5]

Najtoplije leto u istoriji srpske prestonice bilo je 2012. godine koje je za nijansu nadmašilo ono iz posleratne 1946. Međutim, u meteorološkim analima su kao izuzetno topla ostala zapisana i ona iz 2003. i 2015. Ipak, najtopliji dan svih vremena bio je 24. jul 2007. sa čak 43,6 stepena.

U RHMZ-a smatraju da će srednja temperatura ovog leta biti među rekordnim. Prvi tropski dan (sa 30 i više stepeni) smo imali već u junu, a do sada ih je bilo 33. Četvrti tropski talas ovog leta, koji je stigao danas, biće najduži i doneće sa sobom najviše temperature 2017. godine.

„Očigledno je da će ovaj tropski talas biti najintenzivniji, i po trajanju i po temperaturama koje donosi. Tropsko vreme u Beogradu će potrajati do 10. avgusta, kada se očekuje značajnije osveženje, sa temperaturama oko proseka za to doba godine“, objašnjava Sovilj „Blic“.

Međutim, ni tada se ne može očekivati kraj leta, jer iz RHMZ-a najavljuju još vrelih talasa, ne samo u avgustu, već i u septembru.

„Ima uslova za pojavu još nekoliko toplih talasa, ali sa sigurnošću znamo da neće biti intenzivni kao ovaj koji sledi. Kao što su se naše prognoze za toplo i sušno leto obistinile, tako očekujemo da će biti i u septembru, za koji smo prognozirali toplo vreme“, dodaje Sovilj.

[adsenseyu1]

Koliko je ovo leto izuzetno toplo svedoči i podatak da smo prošle godine do 10. avgusta imali samo dva dana sa temperaturama od 35 stepeni i više, a sada ćemo ih imati deset u nizu.

Vreme u glavnom gradu će narednih dana biti veoma toplo, pa je RHMZ izdao i upozorenje na visoke temperature do 6. avgusta. U ponedeljak, 7. avgusta, najavljen je pad temperature, sa 40 koliko će biti za vikend, na „samo“ 35 stepeni.

Od sledećeg utorka tropski talas će biti nastavljen i trajaće namanje do četvrtka 10. avgusta.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Počinje najtopliji i najduži TROPSKI talas: Ovo LETO preti da postane najžešće u istoriji!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.