Predsednik Nikolić: Teško je razumeti da Indonezija, kao velika muslimanska zemlja, glasa za Srbiju, a pravoslavne Crna Gora i Makedonija protiv!

Advertisement

Intervju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da Srbija ne treba da stane, već da mora da bude oprezna i još vrednije da radi zbog najava iz Prištine da će ponovo podneti zahtev da Kosovo postane članica Uneska.

– Kada dobijemo bitku, ne treba da pomislimo da smo dobili rat, a kada izgubimo bitku, ne treba da pomislimo da je rat izgubljen. Ima još mnogo da se radi – rekao je Nikolić.

On je kazao da je jučerašnje glasanje na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu pokazalo da „svetu treba mnogo više saradnje i razumevanja“ i ocenio da je zbog glasanja o članstvu Kosova, postojala opasnost da se Unesko podeli, kao „pukotina u zemlji“.

Nikolić je rekao da je na sve zemlje vršen strahovit pritisak da „uguraju Kosovo, a izguraju Srbiju iz Uneska“, jer, kako je naveo, Srbija ne bi imala čime da se hvali u Unesku da je dato Albancima da čuvaju srpsku kulturnu baštinu na Kosovu.

– Ta naša borba neće prestati, sada samo imamo više vere – rekao je Nikolić.

Predsednik je za zemlje koje su podržale Kosovo, kazao da su se „preračunale“ i poručio da im je ovo velika opomena, da se suzdrže od glasanja o članstvu u Unesku, kao „što se ne usuđuju da glasaju o članstvu Kosova u UN“.

Oštro je kritikovao susede koji su podržali zahtev Kosova, posebno zemlje bivše Jugoslavije.

– Komšije su se obrukale, neshvatljivo je da jedna Indonezija, koja je velika muslimanska zemlja, glasa za Srbiju, a ne naše dve susedne, bratske, pravoslavne zemlje – kazao je Nikolić i dodao da su Srbiju podržale i zemlje koje su priznale Kosovo.

Pohvalio je postupanje države, ocenjujući da je „potpuno zadovoljan onim što se uradilo“, jer su se svi borili kao da im je to bio najvažniji zadatak, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu.

On je rekao i da je odlučujući uticaj na rezultat glasanja imala njegova poseta Vatikanu, jer je to obezbedilo podršku zemalja Latinske Amerike.

Predstavnicima vlasti u Prištini poručio je da „ne otimaju ono što je tuđe“ i da bi trebalo da kažu da ne mogu da čuvaju ono u šta se ne razumeju.

– Kada bi meni dao da čuvam džamiju, ja bih rekao izvinite, ‘ajde neka je čuva onaj ko je nju gradio, ko se u njoj moli, nemojte da se silom mešam u nešto što ne znam – rekao je Nikolić.

(beta)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Predsednik Nikolić: Teško je razumeti da Indonezija, kao velika muslimanska zemlja, glasa za Srbiju, a pravoslavne Crna Gora i Makedonija protiv!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.