Pritisak urodio plodom: Hrvatska potpuno otvorila granicu sa Srbijom!

Advertisement

Ilustracija

Granični prelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su za sav promet, bez ikakvih ograničenja danas u 17 časova što je potvrdio i ministar policije Hrvatske Ranko Ostojić.

Prethodno je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han u Beogradu apelovao na hrvatske vlasti da otvore granicu.

Takođe, Brisel je od Zagreba zatražio hitno objašnjenje odluke o zatvaranju graničnih prelaza sa Srbijom za kamionski saobraćaj. Hrvatski premijer Zoran Milanović je rekao da sa saradnicima intenzivno razgovara o tome da danas ili sutra ukine mere na granici sa Srbijom.

Ova saznanja potvrdio je i zagrebački Večernji list pozivajući se na nezvanične izvore.

Podsetimo, nakon zatvaranja graničnog prelaza Bajakovo za teretni saobraćaj došlo je do zaoštravanja odnosa između Hrvatske i Srbije. Srbija je reagovala protivmerama i nakon ponoći u četvrtak blokiran je ulazak vozila sa hrvatskim registarskim tablicama i promet robe proizvedene u Hrvatskoj, bez obzira na to ko je prevoznik.

Hrvatska je potom blokirala i putnički saobraćaj preko Bajakova. Ranije danas premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je da sa saradnicima intenzivno razgovara da danas ili sutra ukine mere na granici sa Srbijom. „

„Naša mera na granici (sa Srbijom) možda je bila tvrda, ali ona je bila u obrani nacionalnih interesa i kontrole toka migranata koji kroz Srbiju prolaze bez ikakve kontrole“, rekao je Milanović.

Ovakva Milanovićeva izjava došla je neposredno nakon što je iz Brisela saopšteno da je od Zagreba zatraženo hitno objašnjenje odluke o zatvaranju graničnih prelaza sa Srbijom za kamionski saobraćaj. Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je na konferenciji za medije u Briselu da je to učinjeno u kontekstu istrage pravne službe Evropske komisije o mogućem kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od Hrvatske, nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić u pismu funkcionerima EU upozorio da je S SA prekršen.

„Naše prve procene kažu da postoje ozbiljni problemi u vezi sa usklađenošću odluke hrvatske vlade sa SSA“, izjavila je ona.

(tanjug, rts)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pritisak urodio plodom: Hrvatska potpuno otvorila granicu sa Srbijom!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.