Pročitajte prognozu METEOROLOGA za LETO 2016. godine

Advertisement

Ilustracija

Prema prognozi Accuweather za idućih 90 dana, očekuju nas pakleni letnji dani.

U junu se očekuje samo tri relativno kišna dana, dok u julu Hercegovina kišu neće videti. U Bosni je situacija nešto bolja, i biće tek pokoji kišni dan. Sve ovo moglo bi ponovno da dovede do restrikcija  i nestašica vode, ako se prognoze, naravno, obistine. Neće biti lako ni poljoprivrednicima kojima je potrebna voda za useve i voće.

Da je situacija ozbiljna, pokazuje i Britanski meteorološki institut koji nije daleko od navedenih prognoza. Oni su najavili jednaku ili još topliju godinu, nego što je bila 2015.

[adsenseyu1]

“Prema prognozama imaćemo tri rekordne ili skoro rekordne godine za redom glede porasta globalne temperature”, rekao je Adam Skaif, prognostičar BMO-a. Kada se sagleda celokupna situacija u BiH, 2014. godina, kada su krenuli rekordi, nije bila tako sunčana.

Naprotiv, katastrofalne poplave u maju i danas izazivaju sablazan kod svih građana koji su osetili njihovu snagu. Kiša je tada neprekidno padala nekoliko dana, a vreme se nije smirivalo tokom čitavog leta.

Tek je miholjsko leto u oktobru donelo dašak pravih letnjih temperatura. Prošle godine Sunce je, doslovno ‘palilo’ hercegovačke puteve. Bilo je najezda zmija i drugih opasnih životinja, a temperature su često dosezale i 45 Celzijevih stepeni. Zima koja je iza nas ne ostavlja mesta optimizmu kako će ova godina biti bolja. U istoriji merenja 2015. je bila najtoplija. Toplu 2016. godinu, sa već najtoplijim mesecom martom možda i rekordnu ponovno, najavio je i jedan od najpoznatijih meteorologa u regiji Zoran Vakula.

[adsenseyu1]

“Povremena hladnija razdoblja, kojih će sigurno biti biće kratkotrajnija i manje izražena od razdoblja iznadprosečne topline. Posledice “El Ninja”? Vrlo verovatno”, kazao je meteorolog.

Domino efekt “El Ninjo” karakteriše povećanje temperature površine mora, obično od 1 do 3 stepena, u istočnom Pacifiku. Taj porast, prema rečima stručnjaka, povlači za sobom niz procesa poput domino efekta. Uz to, javljaju se i izmene u polju pritiska vazduha. “El Ninjo” je prošle godine stvorio velike probleme i razlog je zbog kog je 2015. bila najtoplija u istoriji merenja.

On je jedan od razloga nestašice određenih prehrambenih proizvoda, što je dovelo i do rasta cena hrane. Premda je tek april i do službenog početka leta ostala su dva meseca, visoke temperature koje ovih dana vladaju već ga uveliko najavljuju.

“Pauza u globalnom zagrijavanju definitivno se primakla kraju. Globalno zagrevanje narednih godina znatno će se ubrzati”, potvrdili su u britanskom Met Ofisu.

(bportal.ba, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Pročitajte prognozu METEOROLOGA za LETO 2016. godine"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.