Srbija: Vehabije vrbuju migrante za svoje redove!

Advertisement

Preševo

Nekoliko ekstremista iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine na teritoriji naše države vrbuje migrante za svoje redove.

Te izbeglice bi kasnije radile isključivo u korist vehabija i sličnih grupacija, što podrazumeva i učešće u eventualnim terorističkim akcijama širom Evrope, otkriva Kurir!

– Ekstremisti već nekoliko nedelja vrbuju migrante jer na taj način žele da pojačaju redove i iskoriste ih za svoje poslove. U tome im zasad ne ide loše, imaju do detalja razrađenu taktiku kako im prilaze i priča s kojom nastupaju je dosta uverljiva – otkriva izvor Kurira blizak bezbednosnim službama:

– Migranti, suočeni s nesrećom, lako mogu da nasednu na sve to i zato ne treba da čudi ako ekstremisti za sebe pridobiju više stotina ljudi, koji će kasnije raditi isključivo u njihovu korist ma gde da se nalaze širom sveta. Ovo bi država morala ozbiljno da shvati, jer se nikad ne zna kakve akcije za naredni period planiraju militantne grupe, odnosno za čije sve interese rade.

Sagovornik Kurira navodi da ekstremisti migrante najviše „obrađuju“ u Preševu, ali ih ima i u Beogradu, zatim u Sjenici i Tutinu, gde čak imaju i skrivene centre za obuku.

[adsenseyu1]

I Boža Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti, kaže za Kurir da je većina ekstremista iz regiona i te kako aktivna u odnosu prema migrantima i da ih sve vreme vrbuju za svoje ciljeve.

– Pripadnici raznih organizacija iz regiona nalaze se već na samom ulazu u Preševo, mestu gde dolaze migranti. Ekstremisti zatim s njima putuju do granice s Mađarskom, i to je za njih velika prilika da nekoliko migranata okrenu na svoju stranu. Oni im pomognu u nečemu, ali ih uslove time da kasnije, kad se skrase u Evropi, rade za njih, dostavljaju informacije… To je sada već veoma raširena i sve jača mreža. Ekstremisti iz regiona tako jačaju širom Evrope – kaže Spasić.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je bilo i očekivano da će ekstremisti upotrebiti aktuelnu situaciju sa izbeglicama:

– Ekstremisti će ovaj trenutak iskoristiti za maksimalnu dobit i angažovanje ljudi u svoje redove, ali i infiltriranje svojih pripadnika među migrante.

Bezbednosni stručnjaci su nedavno upozorili da je čak moguće da su se među migrante koji prolaze kroz Srbiju infiltrirali i „spavači“ terorističke Islamske države.

Oni navodno samo čekaju priliku da se osvete moćnim zapadnim državama.

(kurir)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Srbija: Vehabije vrbuju migrante za svoje redove!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.