Srpska pravoslavna crkva danas slavi jednog od najvećih pravoslavnih svetaca sa ovih prostora

Svetac

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Petra Cetinjskog (Petra I Petrovića Njegoša), jednog od najvećih pravoslavnih svetaca sa ovih prostora.

Ovaj svetac živeo je na Cetinju krajem 18. i početkom 19. veka, a ostao je najviše upamćen i po tome što je 1798. napisao prvi pisani zakonik u Crnoj Gori.

Sveti Petar Cetinjski obeležen je crvenim slovom u kalendaru Srpske pravoslavne crkve.

Iako je na današnji dan 1830. godine Sveti Petar Cetinjski umro, pravoslavni vernici treba da u slavlju provedu vreme u znak sećanja na velike i značajne stvari koje je ovaj svetac ostavio srpskom narodu za života.

Danas nije posni dan u kalendaru SPC i trpeza bi po pravilu trebalo da bude bogata, kao na velike praznike.

Sveti Petar Cetinjski zalagao se za ujedinjenje svih Slovena i Srba u jednu državu i zbog toga je ostalo verovanje da na današnji dan treba otvoriti vrata doma, kako za širu porodicu, tako i za komšije.

Iako je u pitanju crveno slovo u kalendaru, za danas nema posebnih ograničenja osim uobičajenih. To znači da danas nipošto ne smete da perete veš, usisavate i uopšte spremate kuću.

Na današnji dan ne biste smeli ni da u goste odete praznih ruku, odnosno obavezno treba da poneste neki prikladan poklon ako odlazite kod nekoga na ručak ili večeru.

(telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Srpska pravoslavna crkva danas slavi jednog od najvećih pravoslavnih svetaca sa ovih prostora"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.