Stoltenberg doneo vest: Srbiji vraćena kontrola nad delom vazdušnog prostora koji joj pripada

Intervju

KFOR je ukinuo ograničenja koja su važila za delove vazdušnog prostora Srbije. Ta ograničenja važila su od 1999. godine.

Ovu vest je danas u Beograd doneo generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je na pres konferenciji nakon razgovora sa srpskim premijerom rekao da od danas Kfor u potpunosti relaksira zonu bezbednosti, kao i da ukida ograničenja koja su bila uvedena 1999.godine.

To je, dodao je, konkretan izraz odnosa NATO i Srbije.

– Ograničenja koja su važila za delove srpskog vazdušnog prostora više ne postoje, naglasio je Stoltenberg – dodajući da to znači punu integraciju Srbije u vazdužni prostor Evrope.

Prema Stoltenbergu odluka je doneta na osnovu posvećenosti Srbije normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je da je to velika vest za Srbiju, jer posle 16 godina više neće biti nikakvih restrikcija u zoni od 25 kilometara u centralnoj Srbiji, što je, kako je rekao, postignuto uz politički dijalog i konkretan razgovor sa NATO, a „nijedan metak nije ispaljen i nijedan čovek nije izgubio život da bi se to postiglo“.

On je dodao i da je ovaj dogovor ključan za odbranu naše zemlje.

Srbija će imati neuporedivo bolju vojnu zaštitu neba, što je jedna od ključnih stvari i u pripremi odbrane zemlje, poručio je premijer Srbije i ponovio da Srbija ostaje i dalje vojno neutralna, ali da vidi dobru budućnost u odnosima Srbije i NATO.

(tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Stoltenberg doneo vest: Srbiji vraćena kontrola nad delom vazdušnog prostora koji joj pripada"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.