Strah nakon pojave TORNADA u Jagodini: Može li tako nešto da se desi i u Beogradu? – VIDEO

Advertisement

Nevreme

foto: Printscreen YouTube

Jagodinu je juče negde oko 13 i 30 časova pogodilo jako nevreme praćeno olujom ali i vremenskom pojavom koja nije tako česta, naročito ne u Srbiji, a u pitanju je tromb.

Pojava tromba kako se pravilno naziva ova vrsta tornada ne javlja se često i daleko je slabija od američkih tornada koji se javljaju mnogo češće.

– U zavisnosti gde se pojavi ova vremenska pojava naziva se pijavica, ukoliko se pojavi iznad mora, ili tromb ako se pojavi iznad kopna kao što je bio juče slučaj u Jagodini – kaže Nedeljko Todorović iz Republičkog Hidrometeorološkog Zavoda Srbije.

[adsenseyu1]

Najčešće se javljaju u periodu od maja do avgusta, jer su u tom periodu izražene grmljavinske nepogode i ne mogu se predvideti, dodaje Todorović.

Može se desiti da se tromb ne pojavi nekoliko godina, a može se pojaviti i pet do šest puta u toku jedne godine.

– Pre dve godine, tačnije 2014. godine kada su bile velike majske poplave u Srbiji zabeleženo je više pojava tromba.

[adsenseyu1]

Pojavio se u Lazarevcu, u okolini Vlasinskog jezera, Zlatibora i Nove Varoši – kaže Todorović.

Ova vremenska nepogoda može se javiti i u Beogradu, a poslednji put ovakva pojava u našoj prestonici zabeležena je pre sedam, osam godina.

– Tromb se pojavio na nebu iznad Voždovca, ali je trajao znatno kraće nego onaj juče u Jagodini. Nema pravila, može se pojaviti i u ravničarskim i u planiskim krajevima.

NEVIĐENO: Pogledajte TORNADO u JAGODINI! – VIDEO

Kako je saopštila Informativna služba Jagodine, u selu Dragocvetu, oko 10 kilometara zapadno od Jagodine gde se pojavio tromb, srušeni su ili oštećeni krovovi na 35 kuća, a šteta je načinjena na plastenicima i poljoprivrednoj mehanizaciji.

Nadležni organi opštine Jagodina najvili su da će oštećenim domaćinstvima u jučerašnjem nevremenu šteta biti nadoknađena i u vidu građevinskog materijala.

Pogledajte video:

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Strah nakon pojave TORNADA u Jagodini: Može li tako nešto da se desi i u Beogradu? – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.