Sutra počinje Petrovski post: Evo šta je NAJVAŽNIJE

Ilustracija

Pravoslavni vernici sutra započinju Petrovski post koji se završava dan pre Petrovdana. Početak Petrovskog posta zavisi od toga kad je Vaskrs, a iz tog razloga ove godine traje dve nedelje.

Osnova svakog posta u hrišćanstvu, a samim tim i Petrovskog, sastoji se u suzdržavanju od mrsne hrane, loših dela i misli. Međutim, veroučitelji naglašavaju da mnogi pravoslavni vernici pogrešno shvataju smisao posta u kome ne treba umirivati svoje telo već i strasti.

[adsenseyu6]

Hrišćansko učenje navodi da je u postu najbitnije odreći se gordosti, koja se smatra jednim od najvećih grehova i korenom zla. Post je najbitniji u duhovnom smislu, a sam čin telesnog posta i po knjizi patrijarha Pavla “Molitve i molbe” nije presudan.

– Telesni post je uzdržavanje od hrane, ali duhovni post je bitniji. On služi da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi nešto dobro – napisao je patrijarh Pavle.

Srpska pravoslavna crkva je čak i propisala da ne treba da poste trudnice, deca do 14 godina, starci i svi oni kojima je lekar zbog zdravstvenog stanja prepisao da se hrane mesom ili drugim namirnicama koje nisu posne.

Vernici ponekad post prekrše i nesvesno (na primer: čokoladne bananice sadrže želatin koji sadrži životinjske kosti), ali ni to nije razlog za sekiraciju jer je, kao što je već rečeno, post prvenstveno stanje duhovne svesti.

Najbitnije je da u toku posta, kao što je patrijarh Pavle savetovao, ne psujete, nemate loše i pogane misli, ne ponašate se nedostojno, ne budete gordi i egoistični, saslušate svakoga i pomognete svakome ko traži vašu pomoć.

[adsenseyu1]

Ono što svakako nikako ne smete da radite tokom posta, bez obzira na to da li ste vernik ili ne, jeste da nikome ne mislite zlo, ne budete ljubomorni i ne svađate se.

Uzdržite se od strasti, jer se (barem prema narodnoj tradiciji) veruje da oni, koji su tokom posta umereni i blagonakloni, svojim ponašanjem obezbeđuju prosperitet svoga doma.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Sutra počinje Petrovski post: Evo šta je NAJVAŽNIJE"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.