Sutra se čuvajte Sunca: U Srbiji vrlo visok indeks UV zračenja

Advertisement

Ilustracija

Indeks ultraljubičastog (UV) zračenja u celoj Srbiji sutra će biti osam i devet, što se na skali smatra vrlo visokim, pa stručnjaci upozoravaju da svako ko može ostane kod kuće, ili napolje ne izlazi bez zaštite.

U Srbiji se stepen UV zračenja meri indeksom od jedan do 11, a prema dostupnim podacima iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) on će sutra u većini mesta biti osam i devet.

U Beogradu će biti osam, koliko i u Ćupriji, Kraljevu, Kikindi, Kruševcu, Leskovcu, Loznici, Nišu, Novom Sadu, Somboru… Indeks više biće na Kopaoniku, u Sremskoj Mitrovici, Sjenici, Vranju, na Zlatiboru…

[adsenseyu1]

S tim u vezi, lekari upozoravaju da treba koristiti zaštitu i izbegavati boravak na direktnom suncu.

– Trebalo bi izbegavati izlazak napolje u najtoplijem delu dana od 11 do 16 časova. U slučaju izlaska, kožu treba prekriti, ili pre izlaganja suncu, na nju naneti kremu sa zaštitnim faktorom – kaže za Telegraf direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu prim. dr Aleksandar Adamović.

Printskrin: RHMZ

Printskrin: RHMZ

Prema njegovim rečima i određena hrana može da nas spasi gorenja na suncu.

[adsenseyu1]

– Ekstrakt crvene narandže je odlična UV zaštita, zatim, dobro je jesti crnu čokoladu jer ima dosta kakaa, ruzmarin bi trebalo koristiti kao začin, dobro je koristiti i alge, piti zeleni čaj, jesti grožđe… Štiti i vino, ali sa njim ne bi trebalo preterivati. Ove namirnice bi trebalo da budu svakodnevni deo ishrane –navodi prim. dr Adamović.

Osim opekotina, prekomerno izlaganje UV zracima može da izazove rak kože, da ošteti oči, utiče na pad imuniteta a samim tim i smanjuje otpornost organizma na infekcije.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Sutra se čuvajte Sunca: U Srbiji vrlo visok indeks UV zračenja"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.