Ukoliko ŠEŠELJ uđe u parlament, a HAG ga osudi, biće mu automatski oduzet mandat!

Advertisement

Reakcija

foto: Tanjug

Ukoliko lider SRS Vojislav Šešelj uđe u parlament, a Hag mu izrekne pravosnažnu presudu od najmanje šest meseci zatvora, njemu će automatski biti oduzet mandat!

Ovakav scenario proizlazi iz Zakona o izboru narodnih poslanika koji u članu 88 predviđa da parlamentarcu prestaje mandat pre roka ako je u konačnoj presudi osuđen bezuslovno na minimum pola godine zatvora.

U RIK-u je, naime, 2003. doneta odluka koja se odnosi na haške optuženike u kojoj piše da mogu biti birani za poslanike jer i za njih važi pretpostavka nevinosti, a mandat im prestaje automatski ako budu osuđeni na šestomesečnu kaznu zatvora.

Izricanje prvostepene presude Šešelju zakazano je za 31. mart, a do konačne odluke, ako je suditi prema dosadašnjim iskustvima iz Haga, može proći oko dve godine. Sudije će toga dana posle čitanja prvostepene presude saopštiti i da li će on konačnu reč Tribunala moći da sačeka u Beogradu ili će tražiti njegovo izručenje u Sheveningen.

[adsenseyu1]

U igri je više scenarija. U slučaju da haški optuženik sa najdužim stažom dobije kaznu jednaku godinama koje je već odležao, ili onu čije bi dve trećine bile baš onoliko koliko je proveo u zatvoru, sudije će najverovatnije odlučiti da konačni ishod sačeka kod kuće. Ako dobije više, onda će, gotovo je izvesno, tražiti njegovo izručenje. Jasno je da kod oslobađajuće presude, Šešeljev povratak u Hag ne bi ni bio opcija.

Predsednik radikala rekao je juče da, iako mu je Hag ostavio mogućnost da prati izricanje presude putem video-linka, on to neće učiniti:

– Zašto bih to radio kada je obaveza Radio-televizije Srbije da direktno prenosi? Presuda me uopšte ne interesuje.

Siguran da će dobiti 25 godina

Šešelj tvrdi da ima informacije da će mu kazna biti 25 godina zatvora.

– Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić preneo je hrvatskim zvaničnicima da ću biti osuđen na 25 godina zatvora – rekao je Šešelj. – To govorim da bi javnost znala da je Vekarić hrvatski špijun.

Vekarić je kratko rekao:

– To su gluposti.

Tužilaštvo u Hagu je u završnoj reči tražilo da bude osuđen na 28 godina zatvora, a Šešelj da bude oslobođen.

[adsenseyu1]

Beograd nam se otvoreno ruga

Na odluku Pretresnog veća da Šešelj ne mora da bude u sudnici prilikom izricanja presude zbog zdravstvenog stanja, izdvojeno mišljenje dao je sudija Mandiaje Nijang.

On je napisao:

– Ne slažem se s razlozima kojima se opravdava odsustvo optuženog. Oslobađanje od obaveze da dođe izgleda kao slabo prikrivanje trijumfalnog razmetanja optuženog koji nikada nije tajio da će odbiti da se vrati. Vlasti Srbije koje treba da obezbede hapšenje nisu, da budem blag, pokazale revnost. Iznele su mnogo nerealnih preduslova, i to s takvim vremenskim okvirom da je povratak optuženog u zahtevanom roku – iluzoran. Optuženi jeste bolestan, ali njegove aktivnosti u Srbiji imaju snažan odjek.

Suočeni sa otvorenim ruganjem, mi skrećemo pogled sa te uvrede i hvatamo se za pogodan razlog – lečenje optuženog.

(Večernje novosti)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ukoliko ŠEŠELJ uđe u parlament, a HAG ga osudi, biće mu automatski oduzet mandat!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.