UPOZORENJE ZA VOZAČE: Od danas nikako ne zaboravite da vežete POJAS, evo zašto!

Advertisement

Ilustracija

foto: Tanjug

Uprava saobraćajne policije od danas će obavljati pojačanu kontrolu korišćenja sigurnosnih pojaseva, u okviru akcije koja se sprovodi u svim evropskim državama, koje sarađuju u sklopu međunarodne organizacije TISPOL.

Rezultati istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja u prvoj polovini ove godine, pokazaju da u Srbiji 75 odsto vozača i putnika vezuje pojas na prednjem sedištu, a na zadnjem svega devet odsto.

[adsenseyu5]

Prema publikaciji Svetske zdravstvene organizacije, pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa smanjuje rizik smrtnog ishoda u saobraćajnim nesrećama za više od 60 odsto.

U prvih osam meseci ove godine u putničkim vozilima stradalo je 179 osoba, a povređeno je 7.772. Od ukupnog broja stradalih putnika, 55 odsto se prevozilo na prednjem, a na zadnjem sedištu 45 odsto.

[adsenseyu1]

Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače i putnike u motornim vozilima da vezuju pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu i upozorava da će dosledno primenjivati mere prema svima koji za vreme vožnje u motornim vozilima na budu koristili sigurne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila.

U saopštenju MUP podseća se da je za nekorišćenje sigurnosnog pojasa Zakonom propisana novčana kazna od 5.000 dinara.

(Skandalozno.rs, Izvor: Fonet)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "UPOZORENJE ZA VOZAČE: Od danas nikako ne zaboravite da vežete POJAS, evo zašto!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.