USLOVI: Evo šta Amerika nudi, a šta traži zauzvrat od Srbije (INFO)

Advertisement

Intervju

Amerika ovih dana nudi Srbiji šansu da se priključi Zapadu, ali ulaznica za to nije besplatna i postoji niz konkretnih uslova, saznaje “Blic”.

Američki zahtevi i očekivanja od Srbije dobro su poznati vlastima u Beogradu. Pojedini uslovi ne samo što ne bi trebalo da budu problem, već se podrazumevaju i bez Amerike, a deo spada u krupan zaokret dosadašnje politike Srbije.

Da bi proverile da li se Srbija kreće ponuđenim kursom ili ne,  u Beograd je došla Viktorija Nuland , koja je  zadužena za naš deo Evrope…

– Srbija dobija istorijsku priliku da se priključi zapadnom svetu, baš kao što je Slobodan Milošević imao tu šansu u razgovorima sa Džejmsom Bejkerom, ali ju je ispustio. Srbija zauzvrat dobija političku podršku SAD za EU, značajnu ekonomsku pomoć, pristup fondovima, modernizaciju vojske – kaže diplomatski izvor “Blica”.

[adsenseyu5]

Kako dodaje, Stejt department smatra da su Srbija, Makedonija, Kosovo i Bosna “na liniji vatre”.

Amerika ne insistira na potpunom prekidu odnosa sa Rusijom, ali zahteva da se Srbija jasno distancira od ruskih namera da naprave krizno žarište na Balkanu kako bi skrenuli centar pažnje sa Ukrajine.

– Jedini potencijalni saveznici Rusije su Srbija, Milorad Dodik i Makedonija. Otuda se od Srbije očekuje da sledi zajedničku spoljnu politiku EU i da ima jasno opredeljenje prema konfliktu u Ukrajini. Već ima previše žarišta koja zahtevaju prisutnost Amerike, ozbiljne su tenzije na Baltiku i potreban je miran i stabilan Balkan – kaže izvor “Blica”.

Vašington od Srbije očekuje saradnju sa susedima i u tom smislu “prizemljivanje” Dodika i Republike Srpske. Sa druge strane, administracija SAD je jasno skrenula pažnju Albaniji i Kosovu na neophodnost saradnje, a ne sukoba sa Srbijom.

Najbolji deo saradnje SAD sa Srbijom je upravo s njenom vojskom, a Amerika želi taj odnos da produbi. Međutim, od Srbije se očekuje da se “jasno opredeli za NATO i da uđe u proces”.

Među američkim sugestijama je i učešće u koaliciji u borbi protiv terorizma, i to ne samo deklarativno, kao što je to sada slučaj.

[adsenseyu1]

(blic)

8 komentara na "USLOVI: Evo šta Amerika nudi, a šta traži zauzvrat od Srbije (INFO)"

 1. rodoljub zaharijevic | 4. juna 2015. u 17:16 | Odgovori

  mogu da ga popuse.

 2. Vojislav Mikic | 4. juna 2015. u 20:04 | Odgovori

  ameri da isplatite srbiji jedno 500 MILIJARDI EURA DA DA SE DOGOVORIMO

 3. Pero Milešević | 5. juna 2015. u 12:04 | Odgovori

  Ма нема ту превише простора за избор.
  Србима мора бити национални циљ број један МИР пошто смо све наше ратове скупо плаћали.
  Други циљ је духовни, морални и биолошки опоравак и препород нације.
  У супротном има да нас нема.

  • Kako verujes da će Srbija ostvariti mir i duhovni oporavak ? Ulaskom u zločinačku družinu imenom NATO , sklopiti ugovor sa djavolom a miru i duhovnosti se nadati ????

 4. Prije ili poslije Srbija ce uci u EU i NATO pa kome krivo kome pravo a to znaci distanciranje od Rusije,,dakle cemu otezanje i cekanje.Koristite priliku dok je imate

  • Prije ili poslije , EU i Nato će završtit tamo gde im je mesto , na smetilištu istorije. Jedina nada za opstanak ljudske rase jeste upravo Rusija , Kina i zemlje BRIKSA..samo čovek nacionalno zatupljen i zaslepljen vidi sebe medju lešinarima i uništiteljima ljudske rase….Ja sam sigurna da se harmonija Kosmosa mora uspostaviti i na ovoj planeti , zato će nam sve kosmičke sile biti u pomoći.

 5. EUROAZIJA TO JE SPAS ZA MNOGE DRZAVE U KOMSILUKU ,eu i nato vode u robovlasnistvo

 6. radi posao za koji je plaćen. Kad prodaš dušu djavolu , onda nema nazad .

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.