ZABRINJAVAJUĆE: Da li FIJAT, nakon 2018. godine, odlazi iz SRBIJE?

Ilustracija

foto: Beta/AP

Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je da je pitanje da li će Fijat posle isteka ugovora ostati u Srbiji ili će otići.

“Čini mi se da ugovor ističe 2018. i pitanje je hoće li se taj ugovor produžiti ili će Fijat konačno otići odavde. Ja ne vidim tu neku perspektivu za rast proizvodnje u fabrici”, kazao je Stamenković na predstavljanju novog broja Makroekonomskih analiza i trendova.

Stamenković kaže da je poslednje dve godine upozoravao na stanje u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu.

“Priču o Fijatu ponavljamo ovde dve godine. Kada je doneta odluka da se ukine treća smena u fabrici, odjednom su svi počeli i nadležni organi i institucije i mediji da pričaju tu priču od prethodne dve godine, odnosno o upozorenjima”, kaže on.

U MAT-u se navodi da je međugodišnji pad proizvodnje motornih vozila i prikolica za skoro sedam odsto u julu i za devet odsto u sedmomesečnom periodu.

Trend ove oblasti poslednja tri meseca stagnira na nivou koji je za oko 11 procenata niži od prošlogodišnjeg proseka.

Proizvodnja je sada niža od one maksimalne, dostignute sredinom 2013. godine za više od 40 odsto. To je povezano i sa izvozom. Vrednost izvoza motornih vozila i prikolica u periodu januar-jul 2016.

Iznosila je oko 1,2 milijarde evra, a u julu je ta vrednost redukovana na 132 miliona evra, što je skoro 40 odsto manje nego u julu 2013, rečeno je na prezentaciji.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "ZABRINJAVAJUĆE: Da li FIJAT, nakon 2018. godine, odlazi iz SRBIJE?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.