ZABRINJAVAJUĆE: Da li FIJAT, nakon 2018. godine, odlazi iz SRBIJE?

Advertisement

Ilustracija

foto: Beta/AP

Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je da je pitanje da li će Fijat posle isteka ugovora ostati u Srbiji ili će otići.

“Čini mi se da ugovor ističe 2018. i pitanje je hoće li se taj ugovor produžiti ili će Fijat konačno otići odavde. Ja ne vidim tu neku perspektivu za rast proizvodnje u fabrici”, kazao je Stamenković na predstavljanju novog broja Makroekonomskih analiza i trendova.

[adsenseyu5]

Stamenković kaže da je poslednje dve godine upozoravao na stanje u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu.

“Priču o Fijatu ponavljamo ovde dve godine. Kada je doneta odluka da se ukine treća smena u fabrici, odjednom su svi počeli i nadležni organi i institucije i mediji da pričaju tu priču od prethodne dve godine, odnosno o upozorenjima”, kaže on.

U MAT-u se navodi da je međugodišnji pad proizvodnje motornih vozila i prikolica za skoro sedam odsto u julu i za devet odsto u sedmomesečnom periodu.

Trend ove oblasti poslednja tri meseca stagnira na nivou koji je za oko 11 procenata niži od prošlogodišnjeg proseka.

[adsenseyu1]

Proizvodnja je sada niža od one maksimalne, dostignute sredinom 2013. godine za više od 40 odsto. To je povezano i sa izvozom. Vrednost izvoza motornih vozila i prikolica u periodu januar-jul 2016.

Iznosila je oko 1,2 milijarde evra, a u julu je ta vrednost redukovana na 132 miliona evra, što je skoro 40 odsto manje nego u julu 2013, rečeno je na prezentaciji.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "ZABRINJAVAJUĆE: Da li FIJAT, nakon 2018. godine, odlazi iz SRBIJE?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.