Zagrebački novinar podigao javnost na noge: Zašto HRT nije objavio vest o smrti Cuneta Gojkovića?

Advertisement

Odlazak legende

Printskrin: Youtube/Zvezde Granda

Veći deo hrvatske javnosti ostao je uskraćen ili je sa zakašnjenjem saznao da je preminuo Predrag Cune Gojković, jedan od najpoznatijih pevača bivše Jugoslavije, jer hrvatska televizija nije objavila vest o njegovoj smrti.

Kolumnista zagrebačkog Večernjeg lista Denis Derk podigano je na noge hrvatsku javnost i o tome napisao kolumnu koju prenosimo u celosti.

[adsenseyu5]

*****************************************

Sjeća li se itko pjesme ‘Lijepa Janja’ ili ‘Ribara starog kći’

„Kada je u vreme svezagrebačke euforije oko Univerzijade u Vlaškoj ulici otkriven spomenik Augustu Šenoi, odličan rad Marije Ujević Galetović, Akademski hor Ivan Goran Kovačić koji se do skulpture jedva probio kroz okupljenu masu građana, otpevao je i pesmu „Ribara starog kći“ iliti „Lijepa Janja“. Naravno, reč je o popularnoj pesmi čiji kompozitor nije poznat, ali poznat je autor stihova, August Šenoa, jedan od najzagrebačkijih i najomiljenijih zagrebačkih pisaca.

Reč je o stihovima s kojima su se na sebi svojstven način pozabavili i grupa Azra i Bajaga, ali reč je i o pesmi koju je na repertoaru imao i srpski pevač narodnih i starogradskih pesama, ali i ruskih romansi te zabavne muzike Predrag Gojković Cune.

Taj pevač neverovatnog opsega svog baršunastog, jedinstvenog glasa i uzorne muzikalnosti, pevač nad pevačima umro je ovog petka u Beogradu u osamdeset i petoj godini života o čemu hrvatska javnost uglavnom nije obaveštena. A bio je jedan od najcenjenijih pevača bivše Jugoslavije, rado slušan u televizijskim i radio programima, povremeno čak i glumac s ulogom na primer i u poznatom filmu „Jagode u grlu“ Srđana Karanovića, ali i u serijama kakva je bila i „Pozorište u kući“.

Jednom je Predrag Gojković nastupio i na sceni beogradskog Narodnog pozorišta u Štrausovoj opereti „Šišmiš“. Jedan od njegovih najvećih hitova, svakako je bila nenadmašna interpretacija pesme „Kafu mi, draga ispeci“ koju je Cune čuo od Nade Mamule. Ploča na kojoj je snimio tu pesmu, prodata je u 100.000 primeraka, zbog nje su masovno kupovani gramofoni.

[adsenseyu1]

Nakon tog diskografskog uspeha, Cune je prestao sa svojom zabavnom karijerom (tokom koje je nastupao i na opatijskom i zagrebačkom festivalu zabavne muzike), te se posvetio narodnoj muzici, pa i sevdalinkama i makedonskim narodnim pesmama (antologijska je njegova interpretacija pesme „Kaži, kaži, libe Stano“ uz Esmu Redžepovu).

Popularni Cune je za zagrebački Jugoton snimio dva itekako zapažena albuma i to „Predrag Gojković Cune“ objavljen 1975., te „Ne mogu ti ništa osim cveća dati“ iz 1981., ali i desetak singl ploča, ukupno pedesetak pesama. Zbog tog diskografskog blaga, Croatia records je kao pravni naslednik Jugotona, pre godinu dana dodelio Predragu Gojkoviću priznanje za poseban doprinos diskografiji. I među novim generacijama, koje nisu niti rođene u vreme kada je Cune bio merilo pevačkog kvaliteta na prostoru od dvadesetak miliona stanovnika, ime Predraga Gojkovića, na sreću, nije nepoznanica.

Na žalost, trenutni civilizacijski nivo javne hrvatske televizije nije takav da bi hrvatsku javnost s pijetetom i merom izvestila o Gojkovićevom fizičkom odlasku, što i ne čudi, jer je reč o obnevideloj kući koja više bez problema ne može emitovati čak ni srednji Dnevnik. Pa kuda bi onda, jadna, sa Cunetom iz susedne države.“

Denis Derk

Odlazak legende: Preminuo Predrag Cune GOJKOVIĆ

(Skandalozno.rs, kurir.rs, Izvor: vecernji.hr)

[adsenseyu2]

1 komentar na "Zagrebački novinar podigao javnost na noge: Zašto HRT nije objavio vest o smrti Cuneta Gojkovića?"

  1. miha bukovac | 25. jula 2017. u 16:50 | Odgovori

    Odlična, prava formulacija! „Trenutni civilizaciski nivo“ hrvatske države (na žalost) nije na potrebnoj visini! (Doduše, dodao bih) u pitanju je dosta dug period, jedno stoleće, (sa nekim kratkim prekidima)!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.