Zvanični Zagreb u šoku: Arbitražni sud dodeljuje Piranski zaliv Sloveniji?!

Advertisement

Presuda

Prema presudi Arbitražnog suda, Zaliv će biti podeljen 75 prema 25 ili 66 prema 33 odsto u korist Slovenije, što će zvanično biti saopšteno krajem godine.

Izvor Kurira ispričao je kako su Slovenci prethodnih meseci veoma aktivno lobirali kod većine članova Arbitražnog suda i da su se slovenački predstavnici pred sudom još početkom ove godine dogovorili o „specijalnom pristupu“ članu suda Brunu Simi.

„Čak su ugovarali večere s njim jer je Simona Drenik, članica slovenačkog stručnog tima u arbitraži, smatrala da bi šef suda mogao posebno da uvažava neke argumente ako bi oni došli od Simija. Sekolec je tada govorio da već ‘radi na Simiju'“, naveo je izvor i dodao da je simptomatično i to što je Drenikova slovenačkom timu preporučila da što manje istupa u raspravama jer su „sudije ionako na našoj strani“.

Zvanični Zagreb je u šoku.

„Vrlo smo zabrinuti zbog navoda koji su izašli u tekstu u današnjim novinama, a koji se odnose na arbitražni postupak koji Hrvatska vodi pred Arbitražnim sudom o granici sa Slovenijom„. rekla je Pusićeva novinarima na navrat-nanos sazvanoj konferenciji za štampu.

Ona kaže da je neshvatljivo da je slovenski član Arbitražnog suda prenosio detalje iz poverljive diskusije.

[adsenseyu1]

„Ukoliko bi bilo što od tih navoda bilo istinito, to bi bilo apsolutno šokantno i drastično bi menjalo situaciju u vezi s tim postupkom“, rekla je ona podsećajući da Arbitražni sud ističe nepristranost i nezavisnost arbitara kao osnovne vrline sudija, što su i najvažnije smernice za rad arbitražnog postupka.

„Mi smo neke prve sumnje imali i proletos, kada je ministar spoljnih poslova Slovenije izjavio da Slovenija ima nezvanično neke informacije da će odluka biti u korist Slovenije. Tada smo proletos o tim našim sumnjama, odnosno začuđenošću nad tom izjavom, obavestili takođe u pismu sud i Evropsku komisiju, i od suda smo dobili odgovor da nema razloga ni za kakvu sumnju.

U ovom trenutku smatramo da se ta sumnja sa ovim tekstom barem donekle ponovno pojavila kao opravdana. Da li je zaista tako, naravno, ispitaćemo koliko je moguće. Nadam se da nije, ako je zaista tako to drastično menja i utiče na celu situaciju. To bi bilo apsolutno šokantno i neprihvatljivo za Hrvatsku“, rekla je Vesna Pusić.

Na pitanje novinara da li se čula sa svojim slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom, kaže da nije.

„Ponašanje slovenačke strane je jedna stvar, ponašanje suda je druga stvar“, rekla je Pusićeva.

(kurir, foto: profimedia)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Zvanični Zagreb u šoku: Arbitražni sud dodeljuje Piranski zaliv Sloveniji?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.