Glumac koga smo svi voleli: Na današnji dan rođen je Pavle Paja Vuisić! – VIDEO

Advertisement

Velikan

Znamo ga kao Paju iz Kamiondžija, Milutina Topalovića iz Maratonaca ili kao konduktera iz filma Ko to tamo peva.

Legendarni glumac Pavle Vuisić imao je više od 150 uloga na filmu i televiziju, ne vezujući se posebno ni za jedan žanr. Umeo je da nasmeje, ali i da rasplače. Na današnji dan, 10. jula, navršava se 89 godina od njegovog rođenja.

Pavle Vuisić je jedan od najcenjenijih srpskih glumaca rođen u Beogradu 1926. godine. Dobitnik je većeg broja glumačkih priznanja u SFRJ.

[adsenseyu1]

Glumačka nagrada za životno delo, koja se dodeljuje na Filmskim susretima u Nišu nosi njegovo ime od 1994. godine. Iako je bio jedan od najznačajnijih likova srpskog glumišta, nije uspeo da upiše Fakultet dramskih umetnosti.

Povratak otpisanih, Foto: PrintscreenPovratak otpisanih, Foto: Printscreen

Pre početka glume, Pavle Vujisić se bavio novinarstvom u Radio Beogradu i studirao je prava. Godine 1950. dobija malu ulogu u filmu Čudotvorni mač, a 1955. imao je epizodnu ulogu u filmu „Šolaja“ Voje Nanovića. Ubrzo nakon te uloge dobija glavnu ulogu u Nanovićevom filmu „Tri koraka u prazno“ i za tu ulogu dobija Zlatnu arenu na festivalu u Puli.

http://twitter.com/grunfology/status/619412007196999680/photo/1

Glumio je i u više televizijskih serija poput „Servisne stanice“ ili „Više od igre“ ,a „Kamiondžije“ su mu donele veliku popularnost. Serija je premijerno emitovana 1973 godine, a zbog velike popularnosti snimljena su i dva istoimena filma, a doživela je iveliki broj repriziranja. Zanimljivo je da se on i Čkalja nisu dobro slagali, iako su u toj seriji igrali toliko dugo i važili za fenomenalni tandem.

Međutim, i pored svog talenta, retko je dobijao glavne role. Jedni su zastupnici teze da ih nije zasluživao, a drugi su pak tvrdili da ih sam Pavle nikako nije želeo.

[adsenseyu1]

Bilo kako bilo, već dugo se nije pojavio takav glumac.

Pavle je umeo da odbije i najbolju ponudu za film kako bi ostao na svojoj barci i uživao pored Save ili bi odlazio u svoje omiljene kafane. Izuzetnom jednostavnošću življenja i glumljenja svrstao se u sam vrh evropske filmske glumačke elite. Uvaženi kritičari toga doba isticali su da se činilo kao da uopšte ne glumi, da je uvek isti, ali da je svaku emociju i mimiku njegovog lica bilo nemoguće ponoviti.
Ko to tamo peva, Foto: PrintscreenKo to tamo peva, Foto: Printscreen

 

Upoređivali su ga sa mnogim velikanima, a Orson Vels je za Pavla rekao da je veći glumac i od njega samog, da mu zavidi i da je on vulkan glume. Od njega je na poklon dobio šubaru koju je slavni holivudski glumac nosio na snimanju Bitke na Neretvi. Dok je bio u Jugoslaviji, Vels je redovno išao u Kinoteku i gledao Pavlove filmove.

U filmu Doktor Mladen, Foto: PrintscreenU filmu Doktor Mladen, Foto: Printscreen

 

Kažu da je bio težak čovek i saradnik. Međutim, niko ko ga se seća ne kaže da je bio loš, već prosto nije voleo da glumi i tu profesiju je smatrao krajnje nevažnom i nebitnom. Svoj je rad odmah naplaćivao. Ovaj večiti boem je pored uspešne karijere uživao i u skladnom braku pored supruge Mirjane pune trideset i dve godine, sve dok ih njegova smrt nije rastavila.

Preminuo je u Beogradu 1. oktobra 1988. godine u 62. godini.

https://youtu.be/Q5XVoL6iEvs

(kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Glumac koga smo svi voleli: Na današnji dan rođen je Pavle Paja Vuisić! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.