Aleksandar GRUŠKO: NATO pretvara centralnu i istočnu Evropu u vojno poprište!

Advertisement

Intervju

foto: AP

Mere NATO o jačanju prisustva na istočnim granicama pretvaraju centralnu i istočnu Evropu u vojno poprište, a reakcija Rusije na to je negativna jer joj to nije potrebno, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Severnoatlantskom savezu Aleksandar Gruško.

U sredu su ministri odbrane zemalja-članica NATO odlučili da se četiri višenacionalna bataljona Alijanse razmeste u tri baltičke zemlje i u Poljskoj po principu neprekidne rotacije.

Veliki deo kontingenta čine vojnici iz Nemačke, Velike Britanije i SAD, a pretpostavlja se da će bataljoni biti razmešteni početkom naredne godine.

[adsenseyu1]

Ministri odbrane razmotrili su i osnivanje „rumunske višenacionalne brigade“ koja će biti u sastavu višenacionalne divizije NATO „Jugoistok“ u Budimpešti.

Komentarišući te odluke, Gruško je naveo da je neophodno analizirati sve aktivnosti Amerike i NATO, uključujući rotaciju brigade američke armije, stvaranje skladišta naoružanja i tehnike, vežbe duž ruskih granica i usavršavanje infrastrukture.

Na sve to reagujemo negativno, jer te mere pogoršavaju kvalitet regionalne bezbednosti, suštinski pretvarajući centralnu i istočnu Evropu u vojno poprište. Nama to uopšte nije potrebno, a uvereni smo da to ne odgovara ni interesima istočnih Evropljana, rekao je Gruško, prenosi Sputnik.

On je dodao da će ljudi u istočnoj Evropi pre ili kasnije shvatiti da će, proglasivši sebe državama koje se nalaze na liniji vatre, morati da okuse plodove takvog statusa „uz front“.

[adsenseyu1]

Ruski diplomata je istakao da NATO odlično razume da mere koje preduzima ne mogu da ostanu bez odgovora Rusije, kao i da s vojne tačke gledišta Rusija ne vidi razliku između neprekidne rotacije snaga i njihovog razmeštanja na stalnoj osnovi.

Komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da iznenadne vojne vežbe Rusije nisu transparentne i predvidive, Gruško je naveo da iznenadne provere borbene gotovosti oružanih snaga predstavljaju apsolutno legitiman vid vojne delatnosti, da odgovaraju svim međunarodnim obavezama i da ih rusko vojno rukovodstvo smatra efikasnim sredstvom za održavanje nivoa odbrambene sposobnosti.

(Skandalozno.rs, Izvor: Fonet)

Budite prvi sa komentarom na članku "Aleksandar GRUŠKO: NATO pretvara centralnu i istočnu Evropu u vojno poprište!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.